Zorg in Almere – Stagiaire: “Ik krijg twee euro per uur”

Lotte Schmidt
By Lotte Schmidt

Terwijl Nederland worstelt met een toenemende druk op de gezondheidszorg, zoomt 1Almere in op de situatie in Almere. In deze driedelige serie werpen we een diepere blik op de uitdagingen die deze stad tegenkomt in haar streven naar gezondheid en welzijn voor haar inwoners.

Taniya Bissumbhar (18) en Esmée Bruurmijn (18) uit Almere lopen stage in de zorg. Taniya wil kinderarts worden, Esmée wil de ouderenzorg in. “Ik merkte dat ik het zo mooi vind om mensen in het laatste moment van hun leven nog zo veel liefde en zorg te kunnen geven, zo veel geluk en blijdschap.” Zowel Taniya als Esmée is overtuigd van haar keuze voor de zorg, maar ziet dat er weinig animo is vanuit studenten voor hun sector. “We moeten net zo hard werken als de normale werknemers, maar ik krijg twee euro per uur.”

Taniya zit in het derde jaar van de opleiding Verpleegkunde op het MBO in Almere. “Ik wilde de zorg in omdat ik van kleins af aan al plezier haalde uit het verzorgen van mensen. Ik vond het leuk om in het ziekenhuis te komen om te zien hoe alles werkt”, vertelt ze.

‘Hiervoor doe ik het’

Esmee ontdekte tijdens haar stage ‘waarvoor ze het allemaal doet’: “Ik ondersteunde een vrouw bij het wassen en aankleden. ’s Middags zijn we samen gaan zitten om haar nagels te lakken. Ze zei toen: ‘Ik word zo gelukkig als je hier elke dag bent.’”

“Ik heb een grote familie met veel kleine kinderen en heb daarom leren zorgen voor jonge kinderen. Mijn nichtje kwam bijvoorbeeld al van heel jongs af aan bij ons. Ze huilde veel, moest eten of had een schone luier nodig. Dat kon soms lastig zijn, maar ik vond dat vooral leuk”, vertelt Taniya.

Volgens Esmée is haar werk niet altijd rooskleurig. “Je hebt in de ouderenzorg veel te maken met mensen in de laatste levensfase, dus af en toe gebeuren er ook dingen waar je niks aan kan doen. Daar moet je wel mee leren omgaan.” Dat dat niet altijd lukt, geeft ze ook toe: “Ik neem het af en toe mee naar huis. Ik kan er gelukkig goed over praten met mijn ouders. Soms ga ik ook een stukje fietsen of lopen om mijn hoofd leeg te maken.”

Personeelstekort

Het is volgens Esmée merkbaar dat de zorg kampt met personeelstekort: “Het is harder werken, meer werken en sommige bewoners gaan ook achteruit. Zij hebben soms meer zorg nodig, dan sta je gewoon echt met tekort.”

Taniya ziet hetzelfde in haar omgeving: “Ik snap dat er weinig animo is voor de zorg. Mensen willen vaak een bedrijf beginnen of iets met economie doen. Dat hoor ik tenminste vaker dan de zorg.” Toch herkent Taniya zich hier niet in: “Zorg is zo’n leuke sector, je kunt er veel van leren en het inspireert. Je kunt heel veel variëren, er zijn heel veel verschillende banen binnen de zorg.”

Hogere beloning

“Ik denk dat we meer mensen zouden kunnen krijgen door de zorg te promoten, mensen mee te laten kijken door meeloopdagen te organiseren. We moeten de leuke kanten laten zien, maar mensen ook van de minder leuke kanten bewust laten worden”, zegt Esmée.

Toch vinden de twee studenten dat er een hogere beloning tegenover hun werk mag staan. “Het is zwaar werk in de zorg. Als stagiaire krijg je best weinig betaald, terwijl veel stagiaires overwerken of veel te zwaar werk doen,”

- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
23 Comments