Winkeldiefstal Almere Centrum extreem toegenomen: “schade loopt in de miljoenen euro’s”

Redactie 1Almere
By Redactie 1Almere

Er wordt voor een ongelofelijk hoog bedrag gestolen uit de winkels in Almere Centrum. Dat blijkt uit onderzoek van 1Almere. Tot nu toe is er in 2022 voor tientallen miljoenen euro’s gejat. Winkeliers luiden inmiddels de noodklok over de vele diefstallen en over de onveilige situatie in het stadshart. De politie laat in een reactie weten de uit de hand lopende situatie in het centrum te herkennen en zegt bezig te zijn met een oplossing.

Meerdere winkeliers hebben aan 1Almere laten weten dat ze de situatie onveilig vinden door de dreiging en agressie die van de dieven uitgaat.

“We zien de afgelopen maanden een stijging van honderden procenten. Het is dweilen met de kraan open. We verliezen zo veel geld, dat ik bang ben dat we winkels kwijtraken. Of dat winkeliers het heft in eigen hand nemen”. Dat zegt Martin Ort, de directeur van de Ondernemers Vereniging Stadshart Almere. Hij maakt zich grote zorgen over de extreme situatie in de stad. Bij één filiaal van een drogisterijketen is al voor meer dan 100.000 euro gestolen. En een dit jaar geopende supermarkt is meer dan 1000 euro per week kwijt. Meerdere winkeliers huren inmiddels zelf beveiligers in om het aantal diefstallen tegen te gaan.

Ze komen met tassen de winkel in gelopen en gooien die dan vol met spullen. Soms hebben ze zelfs een soort ‘boodschappenlijstje’ mee…

Beveiliger Abdel

Een van de beveiligers in het stadshart is Abdel. Hij wil liever niet zijn achternaam noemen. Abdel loopt al 18 jaar rond in de stad en hij maakt de diefstallen dagelijks mee: “Het zijn steeds vaker dezelfde mensen, die ook in een bende opereren. Ze lopen met tassen de winkels in en gooien die vol met allerlei spullen. Als ze niet gepakt worden, rennen ze gewoon de winkel uit, of ze lopen rustig en tillen ze de tassen over de poortjes heen.”

Centrum onveilig

Volgens Abdel is het centrum de afgelopen maanden erg onveilig geworden: “Een paar weken geleden is een collega van mij bijna vermoord door een dief. Als ik 30 seconden later aankwam had hij z’n hoofd zo tussen de roltrap geduwd.” De beveiliger merkt ook dat mensen wegblijven uit het centrum door de uit de hand lopende situatie. “Mensen voelen zich gewoon steeds minder veilig hier. Sommige mensen zijn er zelfs om verhuisd”, zegt Abdel. Op de vraag waar de BOA’s zijn in dit verhaal is hij duidelijk: “Die bemoeien zich hier echt niet mee, als ik ze erbij roep doen ze bijna niks. Maar misschien is het ook niet hun taak om dat te doen, dat weet ik niet.

Gemeente ziet geen sterke stijging

De gemeente laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de exponentiële toename van diefstal. Verder geeft de gemeente aan dat boa’s niet bevoegd zijn om op te treden tegen (winkel-)diefstal: “Zij worden onder andere in het centrum ingezet om toezicht te houden op overlastfeiten. En zo hebben zij tegelijk een preventieve werking tegen diefstal in het centrum.”

Politie kan weinig doen

De gemeente stelt dat de politie verantwoordelijk is voor het aanpakken van diefstal. Volgens de ondernemersvereniging wil de politie graag helpen, maar kan die alle problemen niet meer aan. “Ze komen altijd wanneer we bellen, maar kunnen er gewoon weinig tegen doen”, stelt directeur Martin Ort. “Ze nemen ze mee naar het bureau, maar na een uur zijn de boeven alweer buiten omdat er geen prioriteit ligt bij het OM. De dieven blijven dus terugkomen.”

De politie laat in een reactie weten de uit de hand lopende situatie in het centrum te herkennen en zegt bezig te zijn met een oplossing. De woordvoerder licht dit niet verder toe en kan ook niet aangeven op welke termijn de oplossing komt.

- Advertentie-
Share This Article