Wethouder Alexander Sprong ging afgelopen week met de FIXbrigade langs bij een bewoner van Muziekwijk. De bewoner had hulp nodig bij het verduurzamen van haar woning. Door actief bewoners te benaderen en praktische verbeteringen uit te voeren, draagt de FIXbrigade bij aan lagere energiekosten en een duurzamer woonklimaat.
FIXbrigade Almere is een initiatief van De Schoor in samenwerking met de gemeente. Het doel van dit initiatief is het bestrijden van energiearmoede door woningen te verduurzamen. De FIXbrigade biedt gratis hulp bij energiebesparende maatregelen voor bewoners. Denk hierbij aan het vervangen van lampen door LED-lampen, het aanbrengen van tochtstrips voor betere isolatie, het plaatsen van radiatorfolie om warmte terug te kaatsen, advies tegen schimmelvorming en vochtproblemen, en doorverwijzing naar woningcorporaties bij grotere problemen.
De FIXbrigade gaat in een aantal wijken actief op zoek naar bewoners, maar elke Almeerder die hulp nodig heeft kan zich aanmelden. Deelname is niet beperkt tot woningen met lage energielabels. Volgens een van de fixers treffen zij bewoners met uiteenlopende behoeften. “Sommigen hebben advies nodig over verduurzaming, anderen hebben geen financiële middelen om zelf energiebesparende maatregelen te nemen. Daarnaast kunnen ouderen bepaalde klussen niet zelf uitvoeren.”
Fijner wonen na de energiecrisis
Sprong is uitgenodigd bij een bewoner die zichzelf heeft aangemeld. Zij woont al 46 jaar in Almere en sinds kort in Muziekwijk, in een huurwoning. Ze had problemen met de Alliantie en voelde zich niet gehoord. “Ik word nu zo vriendelijk geholpen, na al dat gedoe met de Alliantie. Als je niet wordt geholpen door je woningcorporatie, sta je met je rug tegen de muur. Het zijn allemaal kleine dingen waarvoor een bedrijf niet langskomt, want die hebben het te druk. Dus u begrijpt hoe blij ik ben dat de FIXbrigade bestaat.”

Volgens Sprong is dit precies de reden waarom de gemeente samenwerkt met de FIXbrigade. “Dit is precies waarom we met dit project zijn gestart. Ongeveer twee jaar geleden kwamen we met z’n allen in de energiecrisis terecht en schoten de prijzen omhoog. We zijn de samenwerking met De Schoor aangegaan om mensen deze hulp te bieden. Om mensen te helpen energie te besparen. Dat is goed voor het milieu, goed voor de portemonnee, en het maakt het wonen gewoon veel fijner.”
Tocht en schimmelvorming
Tijdens het bezoek gaan de fixers eerst in gesprek met de bewoner. Hierbij worden standaardvragen gesteld om een beter beeld te krijgen van de woning en de problemen waar de bewoner tegenaan loopt.
Vervolgens inspecteren de fixers de woning om te kijken wat ze voor de bewoner kunnen betekenen. Ze ontdekken al snel dat de onderkant van de voordeur tocht. Hierdoor is de gang erg vochtig, wat leidt tot schimmelvorming. Daarnaast krijgt de bewoner de deur soms niet open, omdat de onderkant bevriest.


Samen met de fixers plaatst Sprong een tochtstrip aan de onderkant van de deur. Ook worden enkele lampen in de gang vervangen. De oude lampen verbruikten zo’n 35 watt, terwijl de nieuwe slechts 2,7 watt verbruiken. “Nou reken het maar uit”, aldus één van de fixers.