Weggeefkast Faunabuurt gunt iedereen een mooie kerst

Joyce Postma

Bezoekers lopen af en aan bij de Weggeefkast Faunabuurt in Almere Buiten. De ene persoon komt iets doneren, de ander iets halen. “Het wordt steeds drukker. Ik denk dat we gemiddeld zo’n 50 tot 60 bezoekers per dag hebben”, vertelt Carin Fiere, de initiatiefneemster van de weggeefkast.

Nou ja, kast? Inmiddels is de volledige voortuin van Carin en haar man George veranderd in een weggeefwinkel inclusief zelf getimmerde overkapping en diverse kasten met kleding, schoenen, speelgoed, boeken, huishoudelijke spullen en voedsel. En nog hebben ze te weinig ruimte. “Het liefst wil ik uitbreiden naar een eigen ruimte op een goed bereikbare locatie.”

Hoe is dit initiatief ontstaan?

“Ik ben al jaren ambassadeur van Kinderzwerfboek, een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Zij willen alle kinderen de mogelijkheid geven om leuke boeken mee te nemen en te lezen. Is het boek uit? Dan kunnen ze het weer ergens achterlaten voor een ander kind. In dat kader hebben we ruim 10 jaar geleden zelf een minibieb in de tuin gemaakt.

Op een gegeven moment ontstond het idee om ook andere spullen een tweede leven te geven. We hadden bijvoorbeeld veel spullen van de kinderen en kleinkinderen die te goed waren om weg te gooien. Uit duurzaamheidsoogpunt zijn we toen een kastje gaan inrichten met kinderspullen.

De afgelopen jaren is dit uitgegroeid naar wat het nu is. De laatste toevoeging is het voedselkastje. Deze uitbreiding is tijdens de coronacrisis ontstaan. We merken dat door verborgen armoede de vraag naar voedsel stijgt.”

Hoe kom je aan de spullen voor de weggeefkast?

“Ik ben volledig afhankelijk van donaties. In de kist bij de voordeur kunnen mensen spullen doen die ze willen doneren. Ik controleer vervolgens of het schoon, heel en compleet is. Dit is nodig, want helaas krijg ik met enige regelmaat spullen die niet bruikbaar zijn. Daar staat tegenover dat er ook mensen zijn die spiksplinternieuwe artikelen of kledingstukken komen brengen. Soms met de prijskaartjes er nog aan.

Bij voedingsmiddelen controleer ik of de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken voordat ik het in het voedselkastje leg.

In het verleden kwam het wel eens voor dat mensen hele boodschappentassen vulden met eten, waardoor de volgende persoon misgreep. Om dat te voorkomen heb ik nu de regel dat je per keer maximaal drie voedselproducten mag meenemen. Dat werkt gelukkig goed.

Qua eten en drinken is het aanbod sowieso heel wisselend. Er zijn een aantal buren die af en toe wat komen brengen, maar verse groenten en fruit hebben we niet altijd beschikbaar. Dat gaat me wel aan het hart. Het zou fijn zijn als ik daar wat meer van kon aanbieden.

Verder bekostigen we alles zelf. Van het bouwen van de kasten en overkapping tot de aanschaf van verpakkingsmaterialen en het afvoeren van onbruikbare spullen. We ontvangen daarvoor geen steun of subsidie.”

Merk je dat er steeds meer vraag komt naar gratis producten?

“Ik heb trouwe volgers die de Facebookpagina Weggeefkast Faunabuurt nauwlettend in de gaten houden. Die groep wordt steeds groter. Vaak komen ze met de telefoon in de hand zoeken naar een specifiek product dat ze op de Facebookpagina hebben gezien. Denk aan kleding, kinderschoenen of speelgoed. Ook maak ik cadeaupakketjes van bijvoorbeeld mokken en theezakjes of kinderboekjes met een knuffel. Die zijn ook altijd snel weg.

Verder zijn er mensen die uit hun werk hier langskomen om te kijken of er nog iets te eten is voor die avond. Daarom wil ik het voedselkastje graag goed gevuld houden met verse en gezonde producten, zodat iedereen een warme maaltijd op tafel kan zetten.”

De kerstdagen komen eraan, ben je daar extra druk mee?

“Zeker!” Ze wijst om zich heen. Overal liggen kerstdecoraties. “Ik ben druk bezig met het maken van kerststukken. Maanden van tevoren begin ik met het verzamelen van glazen potten en mooie schalen waar ik dan met kerst iets moois van kan maken.”

Het zijn stuk voor stuk prachtige kunstwerkjes, die vast en zeker een goede bestemming vinden. Carin zegt daarover: “Voor veel mensen is het een dure periode. Niet iedereen heeft geld om kerstcadeaus of versieringen te kopen. Het maakt mij blij dat ik op deze manier een beetje kan bijdragen aan een mooie kerst voor een ander.”

Kunnen mensen nog iets extra’s doneren met de feestdagen?

“Krijg je een kerstpakket met daarin voedsel of producten die je zelf niet gebruikt? Of ontvang je relatiegeschenken die bij jou achter in een kast verdwijnen? Overweeg dan om deze spullen te doneren aan de weggeefkast. Wij houden ons zeker aanbevolen voor wat betreft voedingsmiddelen, maar in bijna elke wijk in Almere is wel een voedsel- of weggeefkast te vinden. Er is dus altijd wel een plek in de buurt waar je kunt doneren.”

Heb je veel contact met beheerders van andere voedsel- en weggeefkasten?

“Niet veel. Soms zijn dit soort kasten van particulieren, maar meestal van een kerk, stichting of andere organisatie. Daar heb ik geen contact mee.

Wat wellicht meespeelt is dat we in het verleden via onze Facebookpagina geanonimiseerde camerabeelden hebben gedeeld van plunderaars die ’s nachts de kasten kwamen leeghalen. De personen op de beelden waren onherkenbaar gemaakt, maar toch kregen we daar negatieve reacties op van de beheerders van de andere weggeefkasten.

Het zou de weggeefkasten in een negatief daglicht zetten. Die mening deel ik niet. Bij mij staat eerlijkheid voorop. Bovendien heeft het uiteindelijk wel effect gehad en zijn de plunderaars gestopt.”

Wat zijn je plannen voor 2024?

“Ik hoop dat we met Weggeefkast Faunabuurt een grotere vaste plek kunnen vinden. Naast de spullen wil ik daar dan een tafel neerzetten met koffie en thee. Zodat bezoekers op hun gemak kunnen snuffelen in de kasten en rekken en ondertussen met elkaar een kopje koffie of thee kunnen drinken. Op die manier heeft zo’n locatie ook een sociale functie.

Mocht dit lukken, dan hebben verschillende mensen al aangeboden om als vrijwilliger te komen helpen. Dat is heel fijn. Ik doe het met liefde, maar het is wel veel werk.

Tot voor kort heb ik er altijd parttime naast gewerkt en dat wil ik graag weer doen. Ik denk aan een leuke baan voor zo’n twee dagen in de week waarbij ik mijn creatieve en organisatorische talenten mag inzetten en iets kan betekenen voor mijn medemens. Maar goed, dat zijn toekomstplannen. Voorlopig heb ik hier mijn handen vol.” Lachend wijst ze naar alle spullen die nog een mooie plek moeten krijgen in de kasten en rekken buiten.

- Advertentie-
Share This Article
Leave a Comment