De Partij voor de Dieren en DENK Almere hebben een motie ingediend over het vuurwerk tijdens het Diwali Festival. De partijen willen een alternatief voor de vuurwerkshow die tijdens het festival te zien is. De organisatie van het festival, Stichting International Festival Almere (IFA), roept de gemeenteraad op om het vuurwerk te behouden. Volgens hen is dit een essentieel onderdeel van de viering.
“Diwali is een van de belangrijkste religieuze vieringen binnen het hindoeïsme en wordt wereldwijd gevierd met licht en vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis en het verjagen van negatieve energieën”, schrijft de organisatie in een brief aan de raad.
De PVV en CDA hebben ook een motie ingediend, maar dan voor het behouden van de vuurwerkshow. “Diwali is voor de Indiase gemeenschap een belangrijk feest, met vuurwerk, zoals men dat ook in India doet”, stelt de PVV. CDA stelt dat het succes van het festival afhankelijk is van de vuurwerkshow en het daarom belangrijk is dat deze behouden wordt.
Droneshow
De Partij voor de Dieren stelt voor om het vuurwerk te vervangen door een droneshow, maar daar is de organisatie het niet mee eens. “Onze vuurwerkshow is niet zomaar een spektakel van licht en geluid. Het is een zorgvuldig georkestreerde Pyro Musical, waarin muziek, het gesproken woord en vuurwerk samenkomen tot een artistiek geheel.”
Daarnaast vindt de organisatie het vreemd dat een nota over dierenwelzijn zich tegen het festival keert. “Het hindoeïsme is de enige religie ter wereld die dieren een goddelijke status toekent.”
Milieu
DENK en Partij voor de Dieren stellen in de motie dat vuurwerk leidt tot langdurige verstoring van vogels en meer fijnstof in de lucht. Volgens de organisatie van het festival is het vuurwerk dat zij gebruiken niet schadelijk voor het milieu. “Ons vuurwerk gebruikt geen zware metalen. Het vuurwerkbedrijf dat wij inzetten gebruikt een nieuwe productiemethode die alle zware metalen vervangt door eco-vriendelijke grondstoffen.”
De PVV en de organisatie wijzen erop dat het festival plaatsvindt op een stedelijke locatie, ver van natuurgebieden, en buiten het broedseizoen van vogels. Ook benadrukt de organisatie dat het festival niet alleen een religieus en cultureel belang heeft, maar ook goed is voor de stad. “Het Almere Diwali Festival is een van de grootste culturele evenementen van de stad en trekt niet alleen bezoekers uit Almere, maar ook uit de rest van Nederland.”