Van de 1663 nieuwbouwwoningen waren volgens recente cijfers van de gemeente 470 gereguleerde woningen (sociale huur). Dat is 28,3 procent van de totale nieuwbouw in 2023. Daarmee haalt Almere opnieuw niet het door het Rijk gewenste niveau van 30 procent sociale huurwoningen van de nieuwbouw.
Dit percentage staat als verplichting voor gemeenten in het wetsvoorstel dat demissionair minister De Jonge van wonen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en geldt voor gemeenten die minder dan 30 procent sociale huurwoningen van alle woningen hebben. Almere behoort met 26 procent tot deze groep.
De gemeenteraad wil het aantal te bouwen sociale huurwoningen versnellen en in de planning naar voren halen. De nieuwbouw in Almere was vorig jaar met 1663 woningen 8,7 procent lager dan in 2022. In het laatste kwartaal in 2023 werden zoals gebruikelijk de meeste woningen opgeleverd.
De donderdag afgetreden VVD-wethouder Wonen Julius Lindenbergh was voorzichtig positief over de woningmarkt voor 2024. Waarop dit optimisme is gebaseerd kan de gemeente niet nader duiden. Het aantal door de gemeente afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouw daalt namelijk al enkele jaren. Dit zijn de woningen die over circa twee jaar worden opgeleverd. Hoeveel nieuwbouwwoningen dit jaar concreet verwacht worden kon de gemeente momenteel niet aangeven.