De lammergier die afgelopen weekend omkwam door een botsing met een trein is niet beschoten. Dat blijkt uit röntgenfoto’s die van het dier gemaakt zijn door Wageningen University & Research. Eerder onderzoek van het verenpatroon leverde de verwachting op dat iemand op de lammergier had geschoten.
Er blijkt inderdaad wel een miniem fragmentje metaal in het lijf van de zeldzame gier te zitten, maar dat is zo klein dat het onduidelijk is wat dat was, zegt Hans Pohlman. Hij is voorzitter van de Vulture Conservation Foundation en opdrachtgever van het onderzoek op het kadaver. “Duidelijk is wel dat deze lammergier niet beschoten is.” Wat verder bevestigd werd door de röntgenfoto’s is dat de botsing met de trein een hele zware klap was, want “werkelijk elk bot is gebroken”.
Eind van de voedselketen
De lammergier wordt zo intensief onderzocht, omdat het veel informatie kan opleveren over het leven en gedrag van dit soort vogels. De volgende stap in het onderzoek van het kadaver duurt wat langer. “De nieren, lever en borstspier worden onderzocht op zware metalen, dioxines en bestrijdingsmiddelen”, legt Pohlman uit. “De lammergier staat aan het eind van de voedselketen en dat betekent dus dat deze roofvogel alle stoffen binnenkrijgt die eerder al door bijvoorbeeld grazers zijn gegeten.”
Gek gaan doen
Vooral lood is een stof waar lammergieren gevoelig voor zijn. “Er kan een acute loodvergiftiging ontstaan doordat een gier bijvoorbeeld een hert eet die een kogel in zijn lijf heeft. Dat is niet best als zoiets gebeurt. Een niet acute loodvergiftiging ontstaat door een opeenstapeling van kleine beetjes en dan kan een gier gek gaan doen”, vertelt de gierexpert. “Hoe de situatie bij deze vrouwtjesgier moeten we dus nog even afwachten. Het was in ieder geval niet de doodsoorzaak”, aldus Pohlman.
De uitslagen van dit onderzoek zijn over een paar weken bekend.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.