Gepensioneerden achter de geraniums vandaan halen. Dat was het doel waarmee Joop Janssen modelspoorclub ‘De Vrienden’ in Almere Buiten begon. Bij de club komen wekelijks treinliefhebbers bijeen en inmiddels is iedereen welkom.
Janssen is van huis uit elektronicus. Hij is vooral bezig met alle bedrading in en rond de spoorbaan. Hij laat de onderkant van een spoor zien. Die zit vol met gekleurde draadjes. Ondanks zijn eigen ervaring hoef je bij de club geen verstand te hebben van bouwen. “We bouwen op elkaar. De een heeft verstand van techniek en de andere is weer heel goed in scenery”, vertelt Janssen die het ook gewoon gezellig vindt als iemand alleen voor de koffie komt. De club heeft volgens hem een maatschappelijk doel. “Hier kan je er even tussenuit. Even weg van je dagelijkse sores.”
Geduld
Ondertussen is Paul Bokern bezig met het laatste deel van zijn baan, die een exacte kopie is van Baden-Baden in Duitsland. Trots wijst hij naar een houtzagerij die hij heeft gemaakt en naar de miniatuur mensen die op het perron staan te wachten. Hij is al ongeveer een jaar bezig met zijn N-spoor, een spoor dat een breedte heeft van negen millimeter. Erg klein dus en dat is volgens Bokern ook wel een nadeel, legt hij uit terwijl hij wijst naar miniatuur schroefjes en boortjes. “Als je geen geduld hebt dan leer je dat hier wel. Anders gaat het echt niet lukken.”
Generaties lang
De liefde voor treinen zit er bij velen al van jongs af aan in. Bij Arend van Laar, een van de jongsten van de club, is het er met de paplepel ingegoten. De liefde voor treinen begon al bij zijn opa. “In Almere Stad zaten mijn broertje en ik toen we klein waren altijd met mijn vader op zolder met de treinen te spelen. Dat is er nooit meer uitgegaan. Zelfs in mijn studententijd, toen ik mijn eerste huisje had, ben ik nog steeds blijven rijden”, aldus Van Laar. Inmiddels is ook zijn jongste zoontje van drie gek op treinen. “Vanochtend om acht uur was het al ‘papa mag ik met de treinen spelen’?'”
‘Tijd en liefde douwen we er zelf wel in’
“Die liefde heb je, of heb je niet”, vertelt oprichter Joop Janssen. Volgens hem is de modelspoorwereld enorm in Nederland. Er zijn meer dan een miljoen mensen in Nederland die de hobby uitoefenen. Maar goedkoop is het niet. “Normaal is een locomotiefje al 120 euro, maar je hebt ze ook van 3000 of zelfs 30.000. Dat zijn verzamelaarsobjecten. Er gaat heel veel geld in om.” Iets wat volgens Janssen de club niet kan ophoesten. Ze moeten het vooral doen met donaties en ze halen geregeld zelf hun spullen bij modelspoorwinkels. Tijd, liefde en de ruimte hebben ze gelukkig wel en dat is iets wat erg belangrijk is voor deze hobby. “De ruimte hebben we geschonken gekregen door Ymere en de gemeente. Tijd en liefde douwen we er zelf wel in.”
Wanneer een baan af is gaat die volgens Janssen niet liggen verstoffen op zolder. “Dan wordt er gewoon mee gespeeld. Als kleine kinderen.”