Foto: Stichting Waterlicht

Stichting Waterlicht helpt hulpverleners bij stress en PTSS

Iris van Ree

Elke woensdag tussen 11.00 en 13.00 uur duiken (oud-)politiemensen, brandweerlieden en andere hulpverleners in het zwembad van Almere Poort. Onder begeleiding van Stichting Waterlicht werken ze aan hun welzijn met behulp van duik- en ademhalingsoefeningen. Wat begon als een klein initiatief kort na de coronaperiode, is inmiddels uitgegroeid tot een stichting met 200 deelnemers.

In februari viert Stichting Waterlicht haar derde verjaardag. “We hebben sindsdien veel mensen enthousiast gemaakt voor zwemmen, snorkelen, freediven en sportduiken”, vertelt oprichter Peter Mellenberg. Zelf is hij al 50 jaar actief bij de Amsterdamse politie en ziet hij hoe belangrijk ontspanning en ademhalingstechnieken zijn voor hulpverleners. “Het is prachtig om te zien hoe collega’s hier niet alleen ontspannen, maar ook groeien in hun vaardigheden en zelfvertrouwen.”

Waterlicht draait volledig op vrijwilligers en ontvangt ondersteuning via donaties en bijdragen van de politie. Hoewel het programma zich in eerste instantie richt op politiepersoneel, staat het ook open voor andere hulpdiensten, zoals de brandweer. “Iedereen is welkom”, benadrukt Peter. “Van collega’s met een chronische aandoening tot gepensioneerde politiemensen of familieleden. Zelfs de voormalige korpschef van Noord-Holland reist wekelijks vanuit Alkmaar naar Almere om te freediven.”

Belang

Elke week krijgen deelnemers de kans om het water in te duiken en zich volledig op hun ademhaling te focussen. Freediven, waarbij je zo lang mogelijk onder water blijft zonder zuurstofapparatuur, speelt hierin een belangrijke rol. Deelnemer Rob Fokkens is een paar maanden geleden begonnen met freediven. “Je start met een gecontroleerde ademhaling, brengt je hartslag omlaag en bouwt langzaam je uithoudingsvermogen op. Ik ben inmiddels in staat om 2 minuten en 15 seconden onder water mijn adem in te houden.”

Peter legt uit dat het beheersen van ademhaling cruciaal is voor hulpverleners die in noodsituaties onder hoge druk werken. Hoe blijf je rustig in een stressvolle situatie? Hoe reageer je als je in een omgeving met rookontwikkeling belandt of met zuurstofmaskers moet werken? Deze technieken helpen niet alleen tijdens crisissituaties, maar ook bij het omgaan met dagelijkse stress en spanning.

PTSS en stress

Een belangrijk speerpunt van de stichting is het ondersteunen van collega’s die kampen met stressgerelateerde ademhalingsproblemen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS). “We zien veel deelnemers die worstelen met paniekaanvallen door hyperventilatie”, legt Peter uit. “Onder water leren ze hun ademhaling beter te controleren. Het is niet alleen rustgevend, maar ook een effectieve manier om paniekaanvallen te verminderen.”

Door middel van ademhalingsoefeningen en duiktechnieken bouwen deelnemers zelfvertrouwen op, wat ook doorwerkt in hun werk en privéleven.

Verbinding

Stichting Waterlicht is meer dan alleen een sportieve activiteit. Het brengt mensen samen die dagelijks werken in intense beroepen: politieagenten, brandweerlieden, GGD-medewerkers, ambulancepersoneel en medewerkers van de gemeente.

Naast de fysieke en mentale voordelen is de sociale interactie een belangrijk onderdeel van de stichting. “Het is veel meer dan alleen sport. Hier leggen mensen echt contact, zonder telefoon of sociale media”, vertelt Peter. “Ze kijken elkaar in de ogen, drinken een kop koffie en delen hun verhalen.

- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
Leave a Comment