Vrijwilligers van de sterrenwacht Almere hebben hoge verwachtingen van de eerste echte foto’s van de James Webb-ruimtetelescoop. Die foto’s worden dinsdag wereldkundig gemaakt. “We zullen morgen spectaculaire beelden met veel kleur gaan zien”, zo verwacht Ralph Snel van de sterrenwacht. “Beelden die ons een beetje lekker maken.”
De nieuwe ruimtetelescoop werd in december gelanceerd in Frans-Guyana en zweeft nu op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde. Er is hard gewerkt om de telescoop gebruiksklaar te maken. Inmiddels is het afstellen van de unieke thermische infraroodkijker en de bijbehorende spiegels achter de rug.
De hoop is dat de ruimtetelescoop de allereerste sterren zal kunnen zien. Dat zijn de sterren die na de oerknal zijn gevormd. “We verwachten ook dat de ruimtekijker helpt bij het bevestigen van veel wetenschappelijke theorieĆ«n. Maar ik verheug me het meest op het onverwachte. Dingen en zaken waar je niet op rekent”, zegt Snel.
Als voorbeeld haalt hij de Hubble-telescoop aan die in 1990 werd gelanceerd. Die telescoop ontdekte totaal onverwachts dat het uitdijen van het heelal aan de randen steeds sneller gaat. “Daar hebben we geen theorie voor. De theorie is dat uitdijen juist steeds minder snel gaat. En dat blijkt dus niet te kloppen. Ja, dat vind ik fantastisch”, bekent Snel. “Voor mij als wetenschapper is dat genieten.” In het dagelijks leven is Snel sterrenkundige.
Bij de sterrenwacht in Almere verwachten ze nu mooie eerste beelden. Bij de Hubble-telescoop ging dat eind vorige eeuw mis. “De eerste plaatjes vielen toen tegen. Die waren wazig. De spiegels waren perfect, maar ze waren fout geslepen. Dat is toen eerst digitaal opgelost. Later zijn er reparaties uitgevoerd met de spaceshuttle. Maar van de James Webb-telescoop zijn al testfoto’s gedeeld. We weten dus dat de telescoop werkt.”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.