Bakker Stef van Manen haalt even wat warme broden uit de oven van zijn bakkerij Tetteroo in Tussen de Vaarten, een lichte bloemwaas op zijn schort en een ontspannen glimlach op zijn gezicht. In 2024 vertrok de bakker met zijn winkel uit Naarden en begon een zaak in zijn eigen woonwijk. De geur van versgebakken brood en warme sauzijzenbroodjes vult de ruimte, vermengd met het geroezemoes van klanten die hun favoriete broodjes uitzoeken. In zijn bakkerij is de tijd ondergeschikt aan het ambacht; de dag begint lang voordat de stad ontwaakt.
Deze week zit de redactie van 1Almere met een pop-up redactie in Tussen de Vaarten. We spreken met buurtbewoners over dingen die spelen in de wijk. Ook maken we portretten van lokale ondernemers, zoals bijvoorbeeld Stef over zijn bakkerij.

Van Laren naar Almere
Stef begon zijn carrière in een bakkerij van dezelfde bakkersketen in Laren, waarna hij een vestiging in Naarden overnam. Maar het pand werd te duur en hij besloot met zijn vrouw een nieuwe start te maken in hun eigen wijk Tussen de Vaarten. Stef woont nu op loopafstand van zijn bakkerij. “Ik ga nu elke dag met de fiets naar mijn werk”, grapt hij.
De bakkerij ligt verscholen op een industrieterrein in een woonwijk, weg van het vluchtige supermarktbezoek. Klanten nemen de tijd, blijven even praten en kiezen zorgvuldig hun broden uit.


De vestiging daar, geopend in de zomer, groeide al snel uit tot een vaste waarde in de buurt. “We merken nu al een groei in het aantal klanten,” vertelt Stef terwijl hij een vers brood controleert. Volgens hem komt dat door de hele beleving en het feit dat de winkel niet in de buurt van een supermarkt ligt. “Klanten komen speciaal hierheen voor onze ambachtelijke broodjes.”
Zoons werken ook in bakkerij
De ambachtelijke aanpak en het persoonlijke contact zijn volgens Stef redenen dat Bakkerij Tetteroo het zo goed doet. Toch blijft Stef nuchter onder het succes. ” Het is gewoon mooi om te zien dat mensen speciaal voor ons langs komen.”

Elke dag werken er zeven medewerkers op het industrieterrein, waaronder de twee zoons van Stef, die daar fulltime werken. “Zolang mijn zoons maar gelukkig zijn, ben ik dat ook,” aldus Stef. Het feit dat hij en zijn vrouw in de bakkerij werken, heeft zeker een rol gespeeld in de keuze van hun zoons. “Bij ons thuis gaat het dag en nacht over de bakkerij.”

Hoewel de bakkerij floreert, voelt Stef weinig behoefte om uit te breiden. “Ik wil deze winkel nog verder laten groeien, maar uitbreiden naar meerdere vestigingen hoeft voor mij niet meer,” zegt Stef. Een belangrijke reden hiervoor is het werven van personeel, wat hij als een uitdaging ervaart. “Het is lastig om geschikt personeel te vinden,” legt hij uit. Daarnaast vindt hij personeelszaken, zoals ziekteverzuim of privéomstandigheden, soms ingewikkeld. Maar al met al is Stef zeer tevreden met zijn zaak. “Over vijf jaar kijk ik wel weer hoe het ervoor staat met de bakkerij.”