Stadsgesprekken in Almere over slavernijverleden

Cynthia Wijnen

Almere organiseert in 2024 stadsgesprekken over het slavernijverleden. Dit naar aanleiding van een motie van verschillende politieke partijen, waaronder GroenLinks. De stadsgesprekken krijgen de naam: ‘Na de komma, het slavernijverleden van Nederland’.

De gesprekken hebben als doel ‘kennis te delen, elkaar te ontmoeten en samen te helen in het kader van een gedeeld verleden’. Zo hoopt de gemeente ook inwoners te betrekken en uit te nodigen die minder bekend zijn met het onderwerp. Door de verschillende meningen zal de samenleving, volgens de gemeente, dichter bij elkaar komen te staan.

Voorproefje

Een voorproefje van de gesprekken dinsdag plaats in het stadhuis. Dit was precies een jaar na de excuses van demissionair minister-president Rutte namens de Nederlandse regering over het slavernijverleden.

Tijdens de aftrap werden al verschillende activiteiten getoond die ook in het programma van 2024 aanwezig zullen zijn. Zo werd een traditionele Indonesische dans opgevoerd, waren er spoken-wordartiesten en vond er een vertelsessie plaats. In 2024 zullen dialogen, toneelvoorstellingen, lezingen, panelgesprekken en exposities het programma vullen. Alle activiteiten zullen betrekking hebben op het Nederlandse slavernijverleden.

De gemeenteraad heeft de motie voor stadsdialogen over het Nederlandse slavernijverleden ingediend bij het college. Deze is goedgekeurd, en worden in samenwerking met partners uit de stad, waaronder JoyFull Almere en Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA), georganiseerd.

Belangrijk om te doen

Jaap Steenkamer (GroenLinks), vertelt namens de partijen die de motie hadden ingediend (D66, SP, BIJ1, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en PvdA): “Een groot aantal inwoners van Almere voelt zich ook op zeer persoonlijke wijze betrokken bij de discussie over het slavernijverleden. Almere is er voor iedereen en we gaan samen verder. Als raadsleden hopen we dat de Almeerse samenleving wordt versterkt door groter wederzijds begrip dat kan ontstaan door het voeren van een respectvolle dialoog.”

Wethouder René Peeters geeft ook aan de erkenning over het verleden belangrijk te vinden: “De bewustwording van dit verleden en de doorwerking hiervan in onze hedendaagse samenleving is een voorwaarde om te kunnen helen. Met behulp van deze stadsgesprekken willen we dat onze inwoners elkaar ontmoeten en vanuit een gedeeld verleden zich richten op een gedeelde toekomst.”

- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
Leave a Comment