Samen op stap: hoe een wekelijkse wandeling Waterwijkers verbindt

Joep Higler

Elke week loopt een groep van tien ouderen uit Waterwijk een uur lang een rondje, onder begeleiding van een wandelbegeleider. De redenen om mee te wandelen verschillen per persoon, maar één ding is zeker: het is een hechte groep geworden. Ze doen meer dan alleen wandelen; na elke wandeling drinken ze samen een kop koffie en organiseren ze diverse activiteiten.

Tijdens de pop-up redactie van 1Almere in Waterwijk liepen we een uurtje met de Waterwijkers mee. De wandeling startte bij buurtcentrum de Draaikolk. Al snel ontstonden interessante gesprekken tussen de ouderen. Hoe verder de groep kwam, hoe meer er te beleven was. Wandelbegeleider Harry Hondeman liep voorop. Hij kiest meestal de route vanuit het verzamelpunt, dat per wandeling verschilt.”

Het sociale aspect is erg belangrijk voor de ouderen uit Waterwijk. Na een uur wandelen is er tijd voor een kop koffie. “Hier kijk ik altijd naar uit,” zegt een deelnemer die wekelijks fanatiek meeloopt.

De wandeling wordt georganiseerd door 5000stappen die dergelijke wandelingen van een uur wekelijks ook op 12 andere locaties verzorgt. Een wandelaar betaalt hier 1 euro per deelname. Met deze bijdrage worden trainingen en verrassingen (zoals etentjes) voor de wandelbegeleiders georganiseerd. Mocht iemand de wandeling niet kunnen volhouden maar wel behoefte hebben aan sociaal contact, dan kunnen ze ook na de wandeling aansluiten.

Hechte groep

Ronald Karten, bestuurslid van deze vrijwilligersorganisatie, is trots op wat er door de Stichting is opgebouwd. “Je merkt echt enthousiasme bij de deelnemers, het is een hechte groep geworden.” Zijn voorganger, Tanya Egberts, heeft dit concept opgestart. Dankzij haar grote netwerk en mond-tot-mond reclame is er veel animo ontstaan. De belangstelling was zo groot dat er te veel groepen kwamen voor Tanya om te begeleiden, waardoor zij groepen als de Waterwijk aan collega’s van Ronald heeft overgedragen. Tanya heeft vervolgens voor een eigen carrière gekozen.

“Vaak is de natuur ook een aanknopingspunt voor gesprekken,” vertelt Harry. Hij zorgt ervoor dat de groep bij elkaar blijft en dat iedereen weet waar naartoe gelopen wordt. Ook neemt hij flessen water mee voor wie dat nodig heeft. “Ze zijn allang voorbij de leeftijd waarop ze indruk op elkaar willen maken, dus het gaat al snel over de kleine dingen in het leven ,” zegt hij lachend.

Depressie

Harry heeft zelf een bijzonder verhaal over waarom hij vrijwilliger en wandelbegeleider is geworden. Enkele jaren geleden overleed zijn vrouw, waarna hij in een depressie belandde en nergens meer zin in had. Met hulp van een psycholoog en 5000stappen krabbelde hij langzaam op. Via een kennis kwam hij bij deze wandelgroep terecht, waar hij zijn verhaal kwijt kon. Sindsdien loopt hij elke week mee. Uiteindelijk wilde hij nóg meer betekenen voor de organisatie en besloot hij wandelingen te begeleiden.

- Advertentie-
Share This Article
Leave a Comment