Zes jaar bij Almere City, 170 wedstrijden en een derde plek op de topscorerslijst aller tijden – Ricardo Kip mag met recht ‘een jongen van de club’ genoemd worden. Hij heeft de opmars van Almere City van dichtbij meegemaakt en kan als geen ander vertellen hoe het er in de beginjaren aan toeging. In 2012 maakte Ricardo de overstap van het grote Ajax naar het toenmalige “lelijke eendje” Almere City. In zes jaar bij City, verdeeld over twee periodes en aangevuld met meerdere buitenlandse avonturen, heeft de behendige middenvelder veel meegemaakt.
Het “lelijke eendje” van het Nederlandse voetbal
Van Ajax naar Almere City lijkt op het oog een stap omlaag, maar Ricardo zag dat heel anders. “Ik kwam niet in aanmerking voor het eerste van Ajax; ik zat in Jong Ajax. Is het dan een stap omlaag of juist omhoog als ik bij Almere in de basis speel op Jupiler League-niveau?”, vertelt Ricardo. “Ik denk dat het juist een stap omhoog is.”
Volgens Ricardo werd Almere City gezien als het lelijke eendje van het Nederlandse profvoetbal. De club bungelde onderaan het tweede niveau, maar toen trainer Fred Grim werd aangesteld, begonnen de meningen langzaam te veranderen. “Na meerdere keren de play-offs te hebben gehaald, veranderde het beeld wel van het lelijke eendje naar: Oh, Almere City is niet zo leuk om tegen te spelen”, legt de oud-voetballer uit.
In zijn eerste vier jaar wist Ricardo de aandacht van verschillende clubs te trekken, waaronder die van Eredivisie-teams. Toch bleef een transfer naar het hoogste niveau in Nederland uit, voornamelijk door blessureleed. “Ik kampte met een liesbreuk waar ik mee doorvoetballen”, vertelt Ricardo. “Ik was jong en wilde gewoon lekker blijven spelen, maar dat zat me wel dwars in de eerste twee jaar.” Na die periode werd de middenvelder een vaste basisspeler en begon hij echt uit te blinken.
Eerste avontuur in het buitenland
Ondanks de interesse van clubs in Nederland bleef een overstap uit. Uiteindelijk besloot Ricardo zijn geluk te beproeven bij Fleetwood Town, een club op het derde niveau in Engeland. “Je kon die club wel een beetje vergelijken met Almere City,” vertelt hij. Maar zijn tijd daar verliep niet zoals gehoopt. De trainer die hem aantrok, werd vlak voor de start van het seizoen ontslagen. Er kwam een nieuwe trainer met een andere speelstijl, en voor Ricardo werd snel duidelijk dat er geen plek meer voor hem was in het team. Op de laatste dag van de transferperiode, twee maanden na zijn aankomst in Engeland, vertrok hij op huurbasis naar Cambuur.
Na twee jaar bij Cambuur keerde Ricardo terug naar Almere City. “De fans zien het altijd graag als een oude bekende terugkomt”, vertelt hij. “Ik werd gebeld door de trainer van Almere, die mij graag weer in het team wilde hebben.” In die twee jaar haalde City beide keren de play-offs, maar promotie lukte telkens niet.
‘Een half jaar voor niets’
Toen Ricardo’s contract na twee jaar afliep, brak de coronaperiode aan. Een moeilijke tijd voor veel voetbalspelers, ook voor hem. “Die periode was echt een keerpunt in mijn carrière”, vertelt hij. “Clubs hadden weinig geld en wilden minder risico’s nemen.”
In die tijd ging Ricardo opnieuw naar het buitenland, deze keer naar Griekenland. Volgens Ricardo was dat geen goede stap voor zijn carrière. “Dat avontuur was niet per se iets wat ik wilde op dat moment”, legt hij uit. “Maar ik koos ervoor omdat er weinig andere mogelijkheden waren. Het pakte echter verschrikkelijk uit.” De competitie lag stil en spelers werden niet betaald. “Dan loop je daar een half jaar rond voor niets.”
Na die periode in Griekenland keerde Ricardo in december terug. Zijn carrière stond een half jaar stil. Uiteindelijk zocht hij contact met zijn oud-trainer, Jack de Gier, die op dat moment bij FC Den Bosch werkte. Na een periode op amateurbasis in Nederland waagde Ricardo zich aan zijn laatste buitenlandse avontuur, dit keer in Roemenië. “Het was een hele gave ervaring, maar de trainer en ik lagen elkaar niet, dus ik speelde weinig.” Dat seizoen promoveerde hij wel, maar hij vertrok ook weer omdat zijn salaris niet werd uitbetaald.
Trainerscarrière
Na zijn actieve voetbalcarrière stortte Ricardo zich op een nieuwe uitdaging: het trainersvak. Hij volgde verschillende trainerscursussen en is inmiddels coach van de onder-13 van ADO Den Haag. Naast zijn werk als trainer heeft hij ook een baan bij een bedrijf dat fotoautomaten verhuurt.
Hij heeft nog regelmatig contact met oud-teamgenoten uit zijn tijd bij Almere City. “Ik ben nog goed bevriend met Vincent Janssen, en Youri Loen spreek ik ook vaak,” vertelt Ricardo. “Je komt nu ook veel oud-teamgenoten en oud-tegenstanders tegen die trainer zijn van andere teams, en dat is altijd leuk.”