In de stationshal van Almere Centrum opende Rami Masri (28) donderdag een Syrisch restaurant, Leaves by Roots. Hier wil hij focussen op gezond, vers en lokaal eten. Maar de jonge ondernemer heeft een dubbele missie: hij wil ook een kans bieden aan vluchtelingen en statushouders die hun weg proberen te vinden in de nieuwe cultuur.
“Acht jaar geleden ben ik zelf naar Nederland gevlucht”, vertelt Masri. Hij komt uit Syrië en weet uit ervaring dat het lastig is om jezelf te ontwikkelen als nieuwkomer. “Ik sprak geen Nederlands en had ook geen netwerk. Ik heb veel hulp uit mijn omgeving gekregen om dit idee te kunnen uitvoeren. Daar ben ik dankbaar voor, nu wil ik hetzelfde voor anderen doen.” Om deze reden werkt Masri alleen met nieuwkomers.
‘Niet vers’
Masri reisde vier jaar lang met de trein naar zijn werk op Schiphol. In die periode ontstond het idee voor Leaves by Roots. Het viel hem namelijk op dat er in de stationsrestaurants weinig gezonde opties aangeboden worden. “Je hebt keuze uit kleine salades die niet vers bereid zijn. Voor vegetariërs is het aanbod ook beperkt, daar wilde ik iets aan veranderen.”
Hoewel Masri is opgeleid tot ingenieur, besloot hij een tweede studie te volgen aan de Vrije Universiteit om zijn plan te realiseren. De NS was meteen enthousiast toen ze erover hoorden. Na een marktonderzoek bleek dat ook andere treinreizigers gebrek aan variatie ervaren op stations.
Almere
De keuze voor de eerste locatie was snel gemaakt. “NS gaf me een paar opties, maar ik ken het hier heel goed. Almere is de eerste stad waar ik verbleef toen ik naar Nederland kwam. Ik hou van Almere. Nu heb ik mijn eerste bedrijf op de eerste plek waar ik in Nederland gewoond heb. Dat vind ik een mooi idee.”
“Werken in een restaurant is een makkelijke baan om mee te beginnen”, vertelt Masri. Maar het gaat hem niet alleen om het bieden van werkgelegenheid, hij wil zijn medewerkers op zoveel mogelijk vlakken helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. “Ik hoop mensen de Nederlandse taal en de sociale normen en waarden bij te brengen. Ik help ze ook met praktische dingen, zoals het instellen van hun DigiD of het aanvragen van een verblijfsvergunning.”
‘Meer mensen helpen’
Uiteindelijk wil de ondernemer een bedrijfscultuur ontwikkelen waarin medewerkers elkaar helpen en van elkaar leren. Daarnaast wil hij een aantal van hen opleiden tot franchisenemer, zodat ze een eigen filiaal kunnen runnen op stations in andere steden. “Als we meer stations hebben, kunnen we meer mensen helpen.”, aldus Masri.
Haast heeft hij niet: “We gaan eerst een jaar lang testen, proeven en kijken hoe het in dit filiaal loopt. Ik wil ook ontdekken hoe we medewerkers nog beter kunnen helpen, pas daarna gaan we uitbreiden.” Ook aan het menu is acht maanden gewerkt. “We willen de best mogelijke kwaliteit leveren”, vertelt Masri.
Omdat het restaurant alleen met lokale ondernemers in zee gaat, wil hij tijd investeren in de relaties met deze ondernemers. Een rustig tempo moet bovendien helpen om contact te houden met de gemeente en het asielzoekerscentrum. “Vanmiddag heb ik een sollicitant die via het azc bij ons terecht is gekomen.”
Masri vindt het onwerkelijk dat hij in zijn eigen restaurant staat. “Ik zie mezelf dit voor de rest van mijn leven doen”, lacht hij, “Maar niet als de bestuurder. Ik wil mijn medewerkers ook de kans geven om door te groeien tot bedrijfsleider. Daarom hoop ik in de toekomst hun adviseur te zijn.”
Dit is nou nieuws waar ik blij van word! Topper!
Geweldig! Ik weet wel iemand die er kan werken. En ik ga zelf snel eens het eten proeven.
Wat een geweldig initiatief! Goede en volwaardige voeding is de gezonde brandstof voor lichaam en geest. Ik wens Rami en zijn medewerkers al het geluk van de wereld toe!
Top op deze manier kun je heel veel mensen samen brengen.
En het gevoel geven dat het leven de moeite waard is.
Geweldig nieuws. Wat ben ik blij met dit nieuws. God Zegent je Rami. Super gaaf.
Echt een super mooi initiatief Masri. Heel veel succes gewenst.
Asalaam ahlaikuum, wat een zegen dat wij meer cultuur ook in onze restaurants krijgen vooral in Almere.
Mijn dag kan niet mooier beginnen.
Ik wens jouw Masri heel veel succes.
Veel mensen en bedrijven kunnen een voorbeeld aan jou nemen.
Ik ben al een vaste klant. Insha Allah.
Zo mooi dit! Rami heeft een vriendelijke uitstraling. Succes!!!!
Geweldig, ik kom zeker een keer proeven 😊
Top!!!! Leuk, goed en volwaardige initiatief. Velen kunnen hier een voorbeeld aannemen. Super trots. Ik kom zeker genieten van het eten.
Assalam Alaikoum Rami, dit nieuws doet mij goed. Ik woon in Almere en ik kom graag proberen, en hoop dat jullie ook glutenvrij eten in jullie assortiment hebben. Moge Allah jullie zegenen en dit initiatief tot een succes maken.
Geweldig initiatief ga zo door!!!
Heel veel succes!!!
Super initiatief!. Dit hadden we echt nodig in Almere. ik ben ook zeker van de partij. Lekker genieten van diverse gezonde gerechten.
Meneer Rami, heel veel succes👍🙏
Een prachtig bericht! Rami, veel geluk in je mooie restaurant en succes met het uitvoeren van je goede plannen!
Wij komen snel langs! Manon en André
Tja op zich goed dat er diversiteit in eten is, maar heb dan wel weer moeite met de melding “dat er alleen mensen werken die”. Klinkt toch een beetje discriminerend. Ik zou geen bedrijfje kunnen beginnen en zeggen dat ik alleen met nederlanders wil werken. Beetje jammer dat zogenaamde positieve discriminatie wel weer toegestaan is, terwijl het discriminatie blijft. Maar goed ik hoop dat ze Nederlands verstaan. Niets ten nadele van het eten hoor, altijd lekker.
vraag me af hoeveel “hulp” is geboden om op zo’n A1 locatie een restaurant te beginnen..
leip hoge huren daar als gemiddelde kaaskop had je geen kans gemaakt bij geen enkele bank ook al kook je je ballen je broek
beetje hulp van NS, Gemeente (subsidie) of andere suikeroompje?
succes klinkt erg smakelijk iig