Rami (28) opent Syrisch restaurant op station Centrum: ‘Hou van Almere en wil mensen helpen’

Lotte Schmidt
By Lotte Schmidt

In de stationshal van Almere Centrum opende Rami Masri (28) donderdag een Syrisch restaurant, Leaves by Roots. Hier wil hij focussen op gezond, vers en lokaal eten. Maar de jonge ondernemer heeft een dubbele missie: hij wil ook een kans bieden aan vluchtelingen en statushouders die hun weg proberen te vinden in de nieuwe cultuur.

“Acht jaar geleden ben ik zelf naar Nederland gevlucht”, vertelt Masri. Hij komt uit Syrië en weet uit ervaring dat het lastig is om jezelf te ontwikkelen als nieuwkomer. “Ik sprak geen Nederlands en had ook geen netwerk. Ik heb veel hulp uit mijn omgeving gekregen om dit idee te kunnen uitvoeren. Daar ben ik dankbaar voor, nu wil ik hetzelfde voor anderen doen.” Om deze reden werkt Masri alleen met nieuwkomers.

Rami Masri (links) en medewerkers van Leaves by Roots
‘Niet vers’

Masri reisde vier jaar lang met de trein naar zijn werk op Schiphol. In die periode ontstond het idee voor Leaves by Roots. Het viel hem namelijk op dat er in de stationsrestaurants weinig gezonde opties aangeboden worden. “Je hebt keuze uit kleine salades die niet vers bereid zijn. Voor vegetariërs is het aanbod ook beperkt, daar wilde ik iets aan veranderen.”

Hoewel Masri is opgeleid tot ingenieur, besloot hij een tweede studie te volgen aan de Vrije Universiteit om zijn plan te realiseren. De NS was meteen enthousiast toen ze erover hoorden. Na een marktonderzoek bleek dat ook andere treinreizigers gebrek aan variatie ervaren op stations.

Almere

De keuze voor de eerste locatie was snel gemaakt. “NS gaf me een paar opties, maar ik ken het hier heel goed. Almere is de eerste stad waar ik verbleef toen ik naar Nederland kwam. Ik hou van Almere. Nu heb ik mijn eerste bedrijf op de eerste plek waar ik in Nederland gewoond heb. Dat vind ik een mooi idee.”

“Werken in een restaurant is een makkelijke baan om mee te beginnen”, vertelt Masri. Maar het gaat hem niet alleen om het bieden van werkgelegenheid, hij wil zijn medewerkers op zoveel mogelijk vlakken helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. “Ik hoop mensen de Nederlandse taal en de sociale normen en waarden bij te brengen. Ik help ze ook met praktische dingen, zoals het instellen van hun DigiD of het aanvragen van een verblijfsvergunning.”

‘Meer mensen helpen’

Uiteindelijk wil de ondernemer een bedrijfscultuur ontwikkelen waarin medewerkers elkaar helpen en van elkaar leren. Daarnaast wil hij een aantal van hen opleiden tot franchisenemer, zodat ze een eigen filiaal kunnen runnen op stations in andere steden. “Als we meer stations hebben, kunnen we meer mensen helpen.”, aldus Masri.

Haast heeft hij niet: “We gaan eerst een jaar lang testen, proeven en kijken hoe het in dit filiaal loopt. Ik wil ook ontdekken hoe we medewerkers nog beter kunnen helpen, pas daarna gaan we uitbreiden.” Ook aan het menu is acht maanden gewerkt. “We willen de best mogelijke kwaliteit leveren”, vertelt Masri.

Omdat het restaurant alleen met lokale ondernemers in zee gaat, wil hij tijd investeren in de relaties met deze ondernemers. Een rustig tempo moet bovendien helpen om contact te houden met de gemeente en het asielzoekerscentrum. “Vanmiddag heb ik een sollicitant die via het azc bij ons terecht is gekomen.”

Masri vindt het onwerkelijk dat hij in zijn eigen restaurant staat. “Ik zie mezelf dit voor de rest van mijn leven doen”, lacht hij, “Maar niet als de bestuurder. Ik wil mijn medewerkers ook de kans geven om door te groeien tot bedrijfsleider. Daarom hoop ik in de toekomst hun adviseur te zijn.”

- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
17 Comments