De zoete geur van versgebakken chebakia en andere lekkernijen vult de kleine Marokkaanse bakkerij Soussi in de Passage in Almere Centrum. In de vitrine liggen rijen Marokkaanse pannenkoeken, broodjes en zoetigheden keurig uitgestald. Het is nu nog rustig, maar dat zal niet lang zo blijven. “Na drie uur begint de drukte en rond vijf of zes is het echt op zijn hoogtepunt”, vertelt medewerker Mashal Kashify terwijl hij de voorraad aanvult.
Deze week zit de redactie van 1Almere met een pop-up redactie in Stedenwijk. We spreken met buurtbewoners over dingen die spelen in de wijk. Ook maken we portretten van lokale ondernemers, zoals bijvoorbeeld Mashal over de bakkerij.

Een maand lang topdrukte
De bakkerij is al tien jaar een begrip in Almere en biedt een breed assortiment, van hartige hapjes tot traditionele Marokkaanse lekkernijen. Tijdens de ramadanmaand ziet Mashal echter een groot verschil. “Normaal kopen klanten twee of drie stuks, maar nu nemen ze veel grotere hoeveelheden mee.” Vooral chebakia, een honingkoek die doet denken aan baklava, is populair. “Bij de Turken heb je baklava, bij ons is het chebakia”, legt hij uit.
Om aan de grote vraag te voldoen, wordt de winkel de hele dag door aangevuld. “We proberen de schappen zo vol mogelijk te houden, want rond vijf en zes uur is het echt druk. Gisteren stond er zelfs een rij buiten”, zegt Mashal.


Vlak voor iftar
Om half drie is het nog relatief rustig, maar tegen het einde van de middag begint de stormloop. Klanten komen massaal hun laatste inkopen doen voor de iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt gebroken. “Mensen halen op het laatste moment nog snel brood, hapjes en zoetigheden”, vertelt Mashal terwijl hij de broodjes klaarmaakt.
Met nog weken te gaan in de ramadan bereidt de bakkerij zich voor op aanhoudende drukte. “Voor veel mensen is dit dé tijd van het jaar, en wij zorgen ervoor dat ze alles in huis hebben voor een feestelijke iftar.”
