Placenta was de eerste officiële naam van het Weerwater. Inwoner Jacqueline Schaffers verzon de naam 42 jaar geleden voor de plas in Almere. Er was een wedstrijd uitgeschreven om de plas een naam te geven. Placenta is het uiteindelijk niet geworden, de keuze viel voor de tweede inzending: Weerwater. Omdat de commissie de naam Placenta wel het beste vond, kreeg Schaffers een boekenbon van 50 gulden.
“Ik kwam op het idee om het Placenta te noemen. Zo middenin het centrum van de stad. Maar toen dacht ik, misschien heeft dat wel een zware lading. Dus had ik als tweede naam Plascentra. Dan konden ze kiezen dacht ik”, vertelt Schaffers die volgens de commissie wel de beste naam had ingezonden. Maar uiteindelijk niet werd gekozen voor het meer. De tweede plaats Weerwater, zou volgens de commissie beter bij de plas passen.
Over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het Weerwater heeft stadsarchivaris Michel Langendijk in het Stadsarchief Almere een tentoonstelling gemaakt. Naast de anekdote van Placenta en Plascentra heeft hij in de tentoonstelling meer verhalen verwerkt. “Teun Koolhaas, een planner van de stad, had al heel vroeg in de jaren 70 bedacht dat er in die lege polder een stadsmeer moest komen. Daar waren heel veel mensen het niet mee eens, die zeiden ‘hebben we net alles drooggemalen, ga jij weer een meer inplannen, dat gaan we niet doen!’ Het is uiteindelijk toch gebeurd.” Diezelfde Koolhaas had in de jaren 70 ook al schetsen gemaakt hoe de plas eruit moest zien en die leken verbazingwekkend veel op het Weerwater zoals we dat nu kennen. “Koolhaas maakte een vergelijking met Hamburg en Venetië, die ook zo’n meer hebben. Ik heb in het archief deze tekeningen gevonden, niemand wist dat we ze hadden, het is een herontdekking.”