Ouders basisschool de Albatros ongerust over klassen met 35 leerlingen

Redactie 1Almere

Ouders van kinderen die op de basisschool de Albatros in Almere Buiten zitten, zijn ongerust. Ze zijn bang dat met de komst van plofklassen – klassen van meer dan 30 kinderen – de kwaliteit van het onderwijs fors achteruit gaat. Het besluit staat vast, maar de ouders gaan bezwaar aantekenen, zeiden ze maandagmiddag na een informatiebijeenkomst op school

Geld van het ministerie van Onderwijs voor het aantal leerkrachten, wordt bepaald op basis van leerlingaantallen van voorgaande jaren. Maar het aantal nieuwe aanmeldingen van de Albatros was dit jaar ineens heel hoog. De school krijgt meer kinderen, maar niet meer leerkrachten. Er moesten keuzes gemaakt worden. Directeur Marieke Wateler heeft besloten om het aantal kinderen in groep zeven en acht, fors te verhogen. Van gemiddeld 23 leerlingen per klas naar 35 en 36 kinderen per klas.

Achter gesloten deuren werd het besluit toegelicht aan een dertigtal ouders. “De stemming was in mineur”, zegt een verontruste ouder. “Het was een negatieve lading richting de ouders.” Een andere ouder vult aan: “Ik heb een dochter die zit nu in groep zes met 24 kinderen en die gaat naar groep zeven met 35 kinderen. Verschrikkelijk.” Er zijn ouders die op de bijeenkomst vertelden dat ze het nu al onrustig en druk vinden in een klas van 25 kinderen. “En dan gaat de directeur overstappen naar een nog grotere klas.”

School wil groepen onderbouw klein houden
Directeur Marieke Wateler van de Albatros licht het besluit toe. “In de onderbouw willen we de groepen klein houden. Dat is zeker in tijd van corona belangrijk waarin we hiaten zien bij het starten van het leesproces.” Maar ouders van kinderen uit groep zeven en acht hadden het liever andersom gezien. Stephanie Zorg: “Maak de groepen één en twee groter en tref niet de groepen zeven en acht die straks door moeten naar het voortgezet onderwijs.” Wateler zegt dat ze de zorgen van de ouders begrijpt. “Maar het is niet gezegd dat het per se slechter is in een grote groep.”

De school heeft wel maatregelen getroffen om de plofklassen in goede banen te leiden. Wateler: “We kiezen ervoor om in elk geval de lokalen door te breken zodat kinderen ook fysiek in een ruimte passen. En we zorgen ervoor dat in elke groep een onderwijsassistent geplaatst wordt.” Maar daar verwacht Marcel Rijnbeek, die ook een zoon heeft zitten op de school, niet veel van: “Mijn zoon heeft afgelopen jaar voor de vierde keer onderwijsassistenten of leerkrachten gehad die uitvallen. Ik heb er weinig vertrouwen in.”

‘Kinderen naar andere school’
Sommige ouders met kinderen in de plofklassen, overwegen hun kind van school te halen. Zorg: “Ik denk dat er een leegloop aankomt.” En er zijn ouders die het besluit willen aanvechten. Rijnbeek: “De medezeggenschapsraad had voor het besluit genomen werd, het voorgenomen advies moeten publiceren. En voor moeten leggen aan de ouders. Dat is niet gebeurd. Vervolgens had er een besluit genomen moeten worden in een openbare MR-vergadering. Dat is ook niet gebeurd. Dus het besluit is in principe ook niet rechtsgeldig.”

Volgens Wateler zijn de stappen formeel goed genomen, maar heeft de medezeggenschapsraad ‘ook aangegeven dat ze bepaalde stappen misschien anders had kunnen en moeten zetten’. De ouders gaan bezwaar maken tegen de gang van zaken.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland

- Advertentie-
Share This Article