Eind januari legde wethouder Roelie Bosch van Jeugd en gezin, Onderwijs, Welzijn en Leefbaarheid haar functie neer. In een emotionele verklaring gaf ze aan dat ze geen steun had van de coalitie en dat ze zich daardoor niet meer veilig voelde. In het televisieprogramma ‘Late Night’ van 1Almere sprak Bosch voor het eerst over het afscheid en haar toekomstplannen.
Roelie Bosch besloot te vertrekken nadat de meerderheid van de coalitiepartijen het niet eens was met haar plannen om te bezuinigen op de jeugdzorg. Op jeugdzorg moet 17 miljoen bezuinigd worden en de partijen kwamen niet tot overeenstemming over de wijze waarop dit zou moeten gebeuren.
Burgemeester
Bosch vertelt dat ze niet in een gat is gevallen toen ze haar functie neerlegde. “Anderzijds kom ik nu ook een beetje bij. Ik heb gemerkt dat toen ik afstand nam, hoe stressvol het is geweest. Ik heb nu meer wandeltijd met de hond, ik ben meer in de natuur.” Ze zegt dat het ook goed is dat ze nu wat afstand neemt van de politiek: “Ik ben niet zo’n wethouder die zich met heel veel dingen nog bezig gaat houden.”
In het televisieprogramma ‘Late Night’ vraagt presentator At Kasbergen of het Bosch niet wat lijkt om burgemeester te worden. “Op zich zou zo’n functie best bij me passen. Het is zeker een van de opties die ik voor ogen heb. Dat gaan we zien”, zegt Bosch. Ze kijkt daarbij naar gemeenten in Oost-Nederland die niet enorm groot zijn: “Wat ik zelf heel leuk vind is Zutpen en Montferland, dat zijn hele mooie gemeenten.”
Ik heb ruim 22 jaar op het Stadhuis in Almere rondgelopen. Het is uiteindelijk langer dan ik ooit gedacht had, maar ook korter dan ik gehoopt had.
Oud-wethouder Roelie Bosch
Geen vertrouwen
In de uitzending vertelt Bosch dat jeugdzorg niet altijd een hoofdpijndossier is geweest: “In de begintijd hebben we echt gezamenlijk opgetrokken en je moet dit ook wel met elkaar doen. Als dat niet meer gaat omdat mensen andere beelden hebben, dan houdt het op. Dan kan je als wethouder maar één ding doen en dat is weggaan.”
“Wethouder ben je op basis van het vertrouwen wat de raad en de coalitiepartijen je geven. Toen ik ervaarde dat een aantal coalitiepartijen geen vertrouwen meer hadden, kon ik mijn werk niet meer met vertrouwen en veiligheid doen. Toen moest ik altijd over mijn schouder kijken”, zegt Bosch.
Ze legt uit dat mensen binnen de coalitie niet tevreden waren over de bestuursstijl: “Ik ben een verbinder, iemand die gezamenlijk een richting opgaat. Ze wilden blijkbaar toch iets anders.”
Raadsleden namen de rol van ambtenaar over
Volgens de oud-wethouder ontstond er rolvervaging tussen de raadsleden en ambtenaren. “Er kwamen steeds vragen om beleidstukken gedetailleerder te maken. De raad bepaalt de kaders en als college voer je het uit. Als je steeds maar meer blijft vragen om details, dan is het op een gegeven moment ook niet meer werkbaar”, vertelt Bosch.
Esther Hagelaar, raadslid voor GroenLinks, is het met Bosch eens: “De afgelopen tijd ging een aantal partijen op raadsvoorstellen continu amendementen indienen en moties opschrijven. Het leek bijna alsof raadsleden de rol van ambtenaar probeerden over te nemen. Ambtenaren konden daardoor eigenlijk niet meer op hun eigen plek zitten en hadden ook moeite om dat beleid op de juiste manier op te stellen.”