Vrijdag werden de verhoren van de Floriade-enquête hervat met Jan Willem Griep, hij was één van de eerste directeuren Tuinbouw en Financiën van de Floriade BV tussen 2016 en 2018. Hij was bij de Floriade in 2002 in Haarlemmermeer ook financieel directeur. Griep speelde een sleutelrol in de voorbereiding van de Floriade Expo 2022 in Almere.
In 2016 werd Griep aangesteld als directeur van de Floriade BV, samen met Jannewietske de Vries. Als directeur droeg hij zorg voor de financiële planning en de tuinbouwcomponenten van het evenement. Zijn doel was om de Floriade binnen de gestelde budgettaire kaders te houden. In 2018 moest Griep tijdelijk stoppen vanwege een ernstig fietsongeluk. Na zijn herstel keerde hij terug in een andere functie bij de Floriade BV.
Griep vertelt dat er veel gesprekken zijn geweest tussen de Floriade BV en de gemeente Almere over de Expo: “Het is belangrijk dat je hetzelfde beeld hebt van de Expo die er gaat komen. Ik kon putten uit mijn ervaringen bij een eerdere Floriade.”
Communicatie was gelijkwaardig
Volgens voormalig programmadirecteur van de Floriade, Remko Schnieders, werd de gemeente minder goed op de hoogte gehouden van de financiële situatie. Schnieders verklaart dat er geen verplichting bestond voor Floriade BV om de gemeente in te lichten over hun financiële inschattingen. Terwijl de gemeente transparant was richting de BV, gold die plicht niet andersom. Hierdoor werd pas veel later bekend dat de kosten hoger uitvielen.
Lees hier meer: Programmadirecteur Floriade verrast door tegenvallers: ‘BV was niet verlicht om de gemeente te informeren’
In de verhoren benadrukte Griep dat de informatie-uitwisseling tussen de Floriade BV en de gemeente volgens hem gelijkwaardig was. Hij zegt dat het hem nooit heeft bereikt dat de gemeente daar anders naar keek.
‘Eerst de Floriade, dan de Woonwijk’
Tijdens het verhoor kwam ook de uitdaging van het combineren van de Floriade met de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk aan bod. Griep zag kansen in deze combinatie, maar gaf ook aan dat de woonwijk de Expo in de weg kon zitten.
De afspraak volgens de oud-directeur was: eerst de Floriade, dan de woonwijk. Maar de gesprekken met de projectontwikkelaar begonnen onverwacht vroeg. “Dat had veel invloed op de Expo. Het had misschien wel pas erna gemoeten. Het kan een Floriade maken of breken,” aldus Griep.
Twijfels over projectontwikkelaar Amvest
Griep reflecteerde kritisch op de keuze voor projectontwikkelaar Amvest. “Dat was achteraf een verkeerde keuze”, zegt hij. Uit de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) zou gezamenlijk een ontwikkelaar worden gekozen, maar volgens Griep verliep dit anders. “Een van de drie kandidaten bleek ongeschikt, maar dit was juist de voorkeurskandidaat van de gemeente.” Griep doelt op Amvest, de partij waarmee de gemeente uiteindelijk in zee is gegaan. De Floriade BV had ernstige twijfels over de geschiktheid van Amvest. Griep vertelt dat hij meermaals zijn zorgen heeft geuit over de voorkeurskandidaat van de gemeente.
Griep vertelt dat hij met programmadirecteur Remko Schnieders een ‘verhit’ gesprek heeft gehad. “We hebben bij Van der Valk in Sassenheim gezeten om tot elkaar te komen.” Volgens Griep werd het toen snel duidelijk dat ze het niet met elkaar eens zouden worden.
Bij de beoordeling van de aanbesteding heeft de commissie twee van de drie inschrijvingen ongeldig beoordeeld. “Twee partijen gaven aan dat de eisen te groot waren en dat het niet rendabel was. Alleen Amvest zei dat ze het wel konden”, legt Griep uit. De BV had Amvest beoordeeld met een zeer laag cijfer als signaal naar de gemeente, maar dit werd genegeerd. “De gemeente heeft eenzijdig besloten om Amvest te kiezen tot verbazing van de Floriade BV en de Raad van Commissarissen.” Dit besluit leidde volgens Griep uiteindelijk tot het vertrek van de Raad van Commissarissen in 2018.
Griep beschreef het als een voorbode voor de problemen die later zouden volgen: “Mijn bezwaren werden volstrekt niet begrepen. We konden de gemeente niet laten inzien dat we volledig de verkeerde koers insloegen”, zegt Griep. “Het zou de Floriade in gevaar brengen. En dat heeft het ook gedaan. Ik was persoonlijk niet verbaasd dat de gemeente het project heeft teruggekocht.”