Oud-burgemeester Jorritsma over Floriade-debacle: ‘Schande dat de Rabobank ons heeft laten zitten’

Iris van Ree
By Iris van Ree

De gemeente Almere zit met een financiële kater van maar liefst 100 miljoen euro na de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die een grote trekpleister had moeten worden. Om te achterhalen hoe het zo kon mislopen, zet de gemeenteraad het zwaarste middel in: een raadsenquête waarbij getuigen onder ede hun verhaal doen. Annemarie Jorritsma, voormalig burgemeester en later Rijkscommissaris van de Floriade, is de eerste die de commissie te woord staat.

Jorritsma speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de Floriade. Al vanaf het moment dat Almere zich in 2011 kandidaat stelde, was ze betrokken. Jorritsma nam in 2015 afscheid na twaalf jaar als burgemeester. In 2018 werd ze benoemd tot Rijkscommissaris voor de Floriade, een rol die haar verantwoordelijk maakte voor de diplomatieke contacten met deelnemende landen en de verbinding tussen de Floriade BV en het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij.

Veel optimisme

In de aanloop naar de Floriade was het college van B en W van Almere optimistisch. “Tien miljoen, was dat een realistisch bedrag?”, vraagt Ton Theunis, vicevoorzitter van de enquêtecommissie. “Ik neem aan van wel, anders was de wethouder financiën er niet mee akkoord gegaan”, zegt Jorritsma. “Er waren risico’s, dat wisten we. Maar we waren toen heel optimistisch.”

Jorritsma benadrukt dat de gemeenteraad altijd goed samenwerkte met het college. Ze stelt dat ze haar taken als burgemeester naar behoren heeft uitgevoerd: “Ik heb geen steken laten vallen als burgemeester. Ik kreeg nooit klachten.”

Samenwerking met het Rijk: ‘Boodschappenmeisje’

Een ander struikelblok was de samenwerking met andere overheden. Jorritsma vertelt dat de provincie enthousiast maar kritisch was. Rabobank, die voorgaande Floriades wel sponsorde, weigerde een bijdrage voor de editie in Almere. “Ik vind het een schande dat de Rabobank ons heeft laten zitten,” zei Jorritsma.

Ik was best pissed off dat wij niet onder de coronasteun vielen

Annemarie Jorritsma, oud-burgemeester

Ook het Rijk was volgens Jorritsma moeilijk te overtuigen: “Bij het Rijk ben ik toch af en toe als boodschappenmeisje langs gegaan, zeker in de tijd als Rijkscommissaris.” De steun van de Rijksoverheid bleef eveneens beperkt. Zelfs toen Almere in 2022 om coronasteun vroeg, ving de stad bot. “Ik was best pissed off dat wij niet onder de coronasteun vielen,” gaf Jorritsma toe.

Verkeerde strategie

De Floriade had als doel om Almere internationaal op de kaart te zetten als een groene stad, maar volgens Jorritsma werd een verkeerde strategie gekozen. De organisatie probeerde aanvankelijk steden te benaderen als deelnemers, maar dat werkte niet. “De strategie om steden uit te nodigen was niet succesvol. We moesten landen benaderen, niet steden.”

Trots op het resultaat

Ondanks de problemen is Jorritsma uiteindelijk trots op wat er is bereikt. Ze wijst erop dat covid-19 een grote impact had op het evenement. Desondanks deden er dertig landen mee – net zo veel als tijdens de editie in Venlo. “Met covid in het achterhoofd, ben ik daar wel heel trots op”, zegt Jorritsma.

- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
3 Comments