Het is onontkoombaar: een vluchtige blik op de voorpagina’s van kranten of nieuwssites leert je dat vandaag de Amerikaanse verkiezingen plaatsvinden. De keuze is duidelijk: wordt het Republikein Trump of Democraat Harris. Ook in Almere, duizenden kilometers verderop, voelen de Amerikanen die er wonen de spanning van deze dag.
Melissa Longstreet-Homma, een Amerikaanse die in Almere woont, klinkt gespannen aan de telefoon. “Ik ben bang voor de verkiezingsuitslag,” zegt ze meteen. “Ik ben bang dat Trump wint.” De gedachte aan zijn herverkiezing laat haar niet los.
Chaos als Trump wint
Voor Melissa betekent een mogelijke overwinning van Trump niets minder dan een terugkeer naar het verleden. “Hij is nu al weggekomen met strafbare feiten. Daardoor vraag ik me af waar hij opnieuw mee weg zal komen.” Bovendien vindt ze hem “racistisch en seksistisch”. Ze is bang dat het land, met zo’n leider, “vijftig jaar teruggaat in de tijd.”
Zelfs in haar eigen familie, die in de noordelijke staat New Jersey woont, zorgen de verkiezingen voor verdeeldheid. Melissa’s moeder stemt op Trump. “Ze is één van de mensen die niet gelooft dat hij verloren heeft in 2020,” vertelt Melissa. De herinnering aan de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers is haar nog vers in het geheugen. “Ik probeer gesprekken over politiek rond haar te vermijden, zodat er geen ruzie komt.” Vanavond zal Melissa de verkiezingen volgen, ogen strak op het scherm gericht, totdat de slaap haar inhaalt.
Door het tijdsverschil kan het tot diep in de ochtend duren voordat ze duidelijkheid heeft. Het is in Amerika zes tot tien uur eerder en daardoor kunnen de verkiezingsuitslagen bij ons uitlopen tot diep in de ochtend.
Niet stemmen
Voor Cindy Lee Newell, een andere Amerikaanse in Almere met een Texaanse achtergrond, zijn de verkiezingen anders verlopen: ze kiest ervoor niet te stemmen. Cindy is geboren in Nederland, maar heeft een Amerikaans paspoort. “Ik stem bijna altijd, maar ik heb dit jaar geen vertrouwen in zowel Kamala als Trump. Ik ben tegen de steun die Kamala beloofd heeft aan Israël, en ook tegen Trump, die niet democratisch is.” Volgens Cindy kan Trump vrouwenrechten, zoals het recht op medische hulp bij (het afbreken van) zwangerschap schaden.
Dan is er nog Project 2025, dat haar zorgen verder aanwakkert. Dit 900 pagina’s tellende plan, opgesteld door een extreemrechtse denktank, streeft naar een aanzienlijke uitbreiding van de presidentiële macht en legt conservatieve regels op. Trump ontkent betrokken te zijn, maar blijft er genuanceerd over: “Sommige dingen in het project zijn slecht, andere dingen zijn goed.”
Cindy maakt zich grote zorgen over dat plan. “Heb je gezien wat daarin staat?” zegt ze. “Dat is gewoon The Handmaid’s Tale [een boek waarin een religieuze groepering de Amerikaanse regering heeft overgenomen, red.]. Wat een mongolen.”
Een deel van Cindy’s familie woont in Texas. “Een paar zijn helemaal voor Trump, en een paar zijn er helemaal tegen. Thanksgiving is awkward,” zegt ze. Ook haar broertje is een overtuigd Trump-supporter. “Hij is een halfgare kip geworden,” zegt ze daarover.
Vanavond gaat ze de verkiezingen niet live volgen. “Nee, mijn vriend en ik gaan gezellig samen kerstfilms kijken.”