Zonnestudio’s in Nederland hebben het moeilijk. Zo ook in Almere. Ondernemer Mali Koçay moet door de oplopende energieprijzen zijn tweede filiaal in Almere sluiten.
Na een moeilijke periode tijdens de coronapandemie moest Koçay zijn filiaal van Sunsitive in Almere Poort al sluiten. Door de stijgende energieprijzen gaat nu ook de zaak in Almere Haven dicht. “Dit is niet meer ondernemen, maar overleven. De prijzen zijn zo hoog dat je het niet meer kan veroorloven”, aldus Koçay.
Geen winst, maar schulden
Voor een zonsessie van twintig minuten vraagt Koçay 9,95 euro, daar werd twee à drie euro winst op gemaakt. Maar door de huidige energieprijzen kost het zonnen Koçay nu geld in plaats van dat het iets oplevert. “Ik zou dus minstens 40 euro moeten vragen om dezelfde marge te houden, maar als ik dat ga doen komt er geen klant meer”, vertelt Koçay die om die reden heeft besloten om de winkel te sluiten. “We geven nu de mensen met een abonnement nog de kans om het tegoed op te maken. Op 31 december 2022 gaan onze banken voor het laatst aan.”
Zorgen
De Almeerse ondernemer maakt zich grote zorgen. “Ik heb een gezin met drie kinderen en een zieke partner thuis. Het houdt niet alleen op bij de studio, maar het heeft ook een gevolg voor mijn familie. We zitten in de schulden en de eerste beslagleggingen zijn al gedaan”, aldus Koçay die straks zijn beroep niet meer kan uitoefenen. De ondernemer ziet het überhaupt somber in voor de zonnebankbranche. “Het is absoluut aan het uitsterven. Sinds de coronatijd zijn het aantal zonnebanken in Nederland gehalveerd”, vertelt Koçay die het niet gek vindt. “Met corona mochten we alleen even open zijn in de zomerperiode, een tijd dat het sowieso niet druk is bij de studio’s. De energiekosten zijn nu de druppel op een gloeiende plaat.”
Sunsitive sluit aan het einde van dit jaar. Het pand aan het Marktplein in Almere Haven zal dan leeg zijn. “Mensen komen hier om te ontspannen, een mooi kleurtje maar soms ook voor serieuzere zaken: lichttherapie of fybromyalgie. Wij zijn natuurlijk een luxe behoefte. Maar dit is nog maar het begin. Ik heb angst voor de toekomst. Een bakkerij of slagerij heeft er net zoveel last van en dat zijn basisbehoeftes.”