Omwonenden verslaafdenopvang: Almere maakt dezelfde fouten als in 2009

Redactie Omroep Flevoland
By Redactie Omroep Flevoland

Kijk en leer van het verleden. Dat advies geven Raoul de Leeuw en Ellie Riemersma de gemeente Almere bij de totstandkoming van een nieuwe verslaafdenopvang in de stad. Als bewoners van Almere Centrum hebben zij destijds de komst van de woonlocatie voor verslaafden aan de Blekerstraat meegemaakt.

Op dit moment is de opvang alleen maar mogelijk in Almere Stad, maar de gemeente wil de opvang meer spreiden over de stad.

Zo komt er een nieuwe locatie in Almere Poort, maar als het aan de gemeente ligt ook in Oosterwold. Dat zorgt voor protest van omwonenden. Volgens De Leeuw en Riemersma had dit voorkomen kunnen worden.

Schaamte voor buren

Volgens hen is het net alsof de geschiedenis zich herhaald. Ook destijds bij de eerste plannen in 2009 was er veel onrust en verzet vanuit de buurt.

“Het begon met een informatieavond waarbij iedereen werd overvallen door het nieuws”, herinnert Raoul zich. “Dat ging niet goed. Er was veel angst voor dealers, drugsgebruik en onveiligheid, vooral richting kinderen.”

Ellie vult aan: “Het was schaamteloos hoe die avond verliep. Ik schaamde me voor mijn buren en hoe zij reageerden, terwijl je niet van tevoren weet hoe het gaat verlopen en wat er mogelijk is.”

Overlast viel mee

Uiteindelijk opende de opvang in 2012 en bleek de overlast mee te vallen. “Er waren 25 bewoners en je merkte er weinig van”, zegt Raoul. “Soms werd er gedeald, maar dat gebeurt in elke grote stad. Mensen die begeleid wonen en ook dealers willen liever geen gedoe met de politie.”

Opvang Biekerstraat

Jaarlijkse onderzoeken toonden aan dat de buurt steeds positiever werd over het hostel. Pas toen er vier mensen met een zwaardere diagnose kwamen wonen, nam de overlast toe.

“Dat ging in tegen afspraken die omwonenden met de gemeente hadden gemaakt,” aldus Raoul. “Daarom zoekt de gemeente nu ook een nieuwe locatie.

Beheergroep

Raoul en Ellie begrijpen de bezwaren van de omwonenden in Oosterwold, maar benadrukken dat de verslaafden ergens opgevangen moeten worden.

Hun tip aan Oosterwold: “Zet zo snel mogelijk een beheergroep op, zoals wij destijds deden. Daarin kan je met de gemeente en Kwintes samenwerken en proberen de boel te kanaliseren.”

Ook hebben ze een tip voor de gemeente: “Communiceer beter met omwonenden. Ga eerst lokaal de zorgen inventariseren, voordat je met plannen naar buiten komt.”

Het eerst openbaar in de gemeenteraad bespreken zorgt er volgens de twee omwonenden voor dat een buurt juist de hakken in het zand zet.

- Advertentie-
Share This Article
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.
1 Comment