Een groep geredde leeuwen mocht afgelopen weekend voor het eerst naar buiten. Stichting AAP redde in maart een groep jonge leeuwen en een blinde, wilde hond van de oorlog in Oekraïne. De dieren zitten op dit moment in de opvang in Spanje.
Ondanks de zorg van de huidige dieren staan er volgens Van Gennep nog twee reddingsacties in de planning waaronder die van een aap die uit een circussituatie komt. “De trainer van het dier is overleden in de oorlog en zijn vrouw is gevlucht. De aap is moederziel alleen.”
Gebruikt als attractie
Directeur David van Gennep vindt het prachtig om te zien hoe de geredde dieren hun natuurlijke gedrag nog niet verleerd zijn. “Leeuwen Gyz, Nila en Kiara leven samen en mochten onlangs voor het eerst naar buiten. Ik kan het niet voor de dieren invullen hoe dat is geweest. Maar ik denk dan hoe ik mijzelf zou voelen als ik weer voor het eerst zonlicht op mijn huid voel, de deuren opengaan en zand onder mijn voeten voel. Dat kan niet anders dan een opluchting zijn. Dieren moeten kunnen rennen, ontwikkelen en spieren opbouwen. Dat is hun allemaal niet gegeven in de manier hoe ze in Oekraïne gehouden werden.” De leeuwen werden namelijk al eerder gered uit een park waar ze gebruikt werden om mee te spelen als attractie. Nu de oorlog uitbrak besloot Stichting AAP de verwaarloosde dieren te redden.
Zorgenkindje
Ondanks de lange reis herstellen de dieren snel. Over de Afrikaanse wilde hond Zair is Van Gennep het meest optimistisch. “Hij springt heel vrolijk door het verblijf en rent achter zijn eigen staart aan. Ondanks dat hij blind is en dat ook zo zal blijven is het een heel opgewekt dier.” Leeuw Flori is volgens Van Gennep het zorgenkindje. “Flori heeft in het begin van haar leven in een flat gewoond. Misschien hebben de mensen het niet eens slecht bedoeld maar zij hebben heel slecht voor haar gezorgd. Ze dachten dat ze haar met kattenvoer in leven konden houden, maar dat gaat natuurlijk fout en dat zie je heel duidelijk. Haar poten en schouders zijn vergroeid en haar rug is doorgezakt. Daar hebben wij onze handen op dit moment wel vol aan.”
In Oekraïne worden volgens de directeur veel exotische dieren gehouden en dat zorgt, met de oorlog erbij, voor veel problemen. “Als deze exotische dieren ouder worden, worden het probleemdieren. Om die reden worden ze dan ook regelmatig gedumpt. We willen elk dier helpen maar we moeten oppassen dat we als stichting niet het afvalputje worden van mensen die dit soort dieren hobbymatig in huis houden.”