‘Nieuwe gemeentelijke aanpak raakt sportvissers keihard’

Roosanne Middelhuis
By Roosanne Middelhuis

De sportvissers van Hengelsport Vereniging Almere zijn verbaasd over het nieuwe coalitie-akkoord van de gemeente Almere. Aandacht voor het dierenleed dat sportvissen tot gevolg heeft en geen faciliteiten meer voor sportvissers, staat er in het stuk dat vorige week door zeven collegepartijen is ondertekend.

“Vooral de Partij voor de Dieren wil op systematische wijze de vrijetijdsbesteding van ruim één miljoen Nederlandse hengelsporters de nek omdraaien. Maar wij verbazen ons vooral over de SP en Leefbaar Almere die zich inzetten voor de Almeerse inwoners, maar blijkbaar dit akkoord wel onderschrijven”, aldus Arnold Veen, voorzitter van de Hengelsport Vereniging Almere. Deze vereniging telt zo’n 6200 leden. “Wij zijn daarmee verreweg de grootste vereniging van Flevoland. Sportvissen is laagdrempelig en een betaalbare hobby. Voor 27 euro kun je al een heel jaar vissen.” Veen vindt dat de hengelsport bijdraagt aan de deelneming aan de maatschappij van kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een minimaal inkomen, ouderen en mindervaliden.

Steigers
Nu de gemeente de sport niet meer gaat faciliteren, betekent dat ook dat er bijvoorbeeld geen nieuwe steigers meer worden aangelegd. “Het beknibbelen op de aanleg en onderhoud van steigers heeft geen effect op de reguliere sportvisser, maar raakt de mindervalide sportvisser die afhankelijk is van deze steigers en voorzieningen keihard. Met als gevolg een sociaal isolement voor vele mindervalide hengelaars. Geen onderhoud is gevaarlijk, iets wat overigens nu al een groot probleem is”, aldus Veen. Hij voorspelt dat de goedkope sport de komende jaren, door alle stijgende kosten, steeds populairder gaat worden.

Niet verboden
Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren laat weten dat de hengelsport in Almere niet verboden wordt. “Wij willen inderdaad niet meer extra visplekken gaan faciliteren, maar de huidige blijven gewoon bestaan. Daarnaast willen wij ons focussen op de communicatie. Want vissen brengt wel degelijk dierenleed met zich mee. Het organiseren van een EK of WK in Almere waar het gaat om een grote hoeveelheid vissen vangen, willen we niet meer.”

Ogen en oren aan de waterkant
De voorzitter vindt zelf dat de hengelsport bijdraagt aan een goede waterkwaliteit en gezonde vissen. “Hengelsporters zijn de ogen en oren aan de waterkant. Zij zien als eerste problemen als vissterfte of blauwalg.” Veen neemt een voorbeeld aan de massale vissterfte bij het gemaal de Blocq van Kuffeler. “Hier heeft de Partij voor de Dieren al jarenlang zitten slapen en was het juist de hengelsportvereniging die in actie kwam. Dus waardeer de rol die sportvissers spelen en benut de sportvisser in plaats van te proberen deze doelgroep uit te sluiten.”

Pijn
De Partij Voor de Dieren zegt dat het niet gezond voor de vissen is als ze voor plezier van vissers met een haak in hun mond uit het water worden gehaald. “Vissen ervaren daar pijn van. Als je een vis vangt met een haak, is dat niet diervriendelijk te noemen. Als je deze dan weer uitzet, is het nog maar de vraag of het dier het overleeft.”

Met dat laatste is voorzitter Arnold Veen het niet mee eens. “Het is een complexe wetenschappelijke discussie die eerder neigt naar geen dan wel pijn. Die kan niet zomaar door de politiek voor eigen gewin in het eigen straatje geïnterpreteerd worden.” Daarnaast vindt Veen dat zijn vereniging al veel doet op gebied van dier en welzijn. Geen leefnetten, weerhaakloos vissen op verenigingswater en het promoten van gebruik van loodvangers. Volgens Veen is de vereniging een voorloper op gebied van verantwoord vissen.

- Advertentie-
Share This Article