Aan de buitenkant lijkt het een doodnormale kapperszaak, maar niets is minder waar. In de Motion Fade-kapperszaak aan het Zeistpad in Stedenwijk in Almere Stad komen jongeren samen om te ontspannen en te sparren over dingen die hen bezighouden. “We zetten ons hele netwerk in om jongeren zo goed mogelijk te begeleiden”, vertelt mede-eigenaar Samuel Hart.
Succesvolle start
Malcolm blikt tevreden terug op de eerste drie maanden van “The Next Way”, de officiële naam van de stichting. De naam staat voor het nieuwe pad dat de drie eigenaren van deze kapperszaak jongeren proberen te geven. De eigenaren zijn Samuel, Malcolm en Séun. “Het is echt een succesvolle start geweest”, vertelt Samuel met een brede glimlach.
In het begin had mede-eigenaar Malcolm een kapperszaak iets verderop. Uiteindelijk zijn ze verhuisd naar het pand aan het Zeistpad. De reden hiervoor was dat de inloop van vrienden en kennissen die langskwamen te groot werd. Ze kwamen niet eens zozeer voor een knipbeurt, maar vooral voor een gezellig praatje. “Uiteindelijk wilde ik iets terugdoen voor deze jongeren, vandaar dat we ‘The Next Way’ hebben opgezet.”

Door middel van een groot netwerk, laagdrempeligheid en evenementen hopen zij de jongeren een nieuw pad te bieden.
Netwerk
Op papier is het een stichting met een bepaalde hiërarchie, maar in de praktijk is dat anders volgens Samuel. “We staan echt naast elkaar. Er is hier niemand die alles bepaalt; we bepalen het samen.” Ze maken dan ook gebruik van elkaars netwerk.
“Als iemand bijvoorbeeld vastloopt op school met het vinden van een stage, dan kunnen ze hierheen komen en vragen we rond in ons netwerk.” Het gaat vooral via hun connecties. Het netwerk van ”The Next Way” is groot genoeg om jongeren daadwerkelijk te helpen.
Een van de jongeren deelt zijn verhaal over hoe hij hier terecht is gekomen. “Ik was ooit met een neef van mij, die komt uit deze wijk. Hij heeft heel veel vrienden van de middelbare school, die hier een soort thuisgevoel hadden na school tijden. Uiteindelijk ben ik met ze meegegaan”, vertelt de jongere. Daar is hij in gesprek beland met Malcolm. ”Sindsdien wil ik hier nooit meer weg”, zegt hij met trots.
Op dit moment is de stichting bezig met kennismakingsgesprekken om officiële contacten te leggen naast hun bestaande netwerk.

Laagdrempeligheid
Het initiatief is ontstaan vanuit het knippen en dat concept hebben ze behouden. “Zoals je ziet, lopen mensen hier gewoon binnen, zelfs als ze niet komen om geknipt te worden. Dat laagdrempelige karakter maakt dat iedereen gewoon binnen kan lopen”, legt Samuel uit. “Iedereen kan hier rustig zijn ding doen: praten, zitten, wat je maar wilt.”
De jongere beaamd dit. “Het chillen wat je misschien vroeger deed voor een supermarkt of op een schoolpleintje dat doe je dat nu hier. Je krijgt hier een gevoel dat je binnen mag lopen en dat je binnen mag zitten zonder consumeren of zonder een kappersafspraak te hebben.”

Samuel vertelt dat er een onderlinge connectie is: iedereen kent elkaar of heeft gezamenlijke vrienden. Zo kwam er vandaag een jongen binnen die hij eigenlijk niet kende. Toch ging Samuel even naar de jongen toe en raakte hij met hem in gesprek. “Iedereen is in principe goed met elkaar, want het zijn vrienden van vrienden. Er is meteen een connectie.”
Dit gemeenschapsgevoel is een van de belangrijkste factoren achter het (tot nu toe) succesvolle jongereninitiatief. “Iedereen kan zich hier op een bepaalde manier thuis voelen. Zo behouden we die laagdrempeligheid”, zegt Samuel.
Evenementen
Een andere succesfactor zijn de evenementen die worden georganiseerd door en voor jongeren. De jongeren denken mee over de invulling, helpen met de planning en begeleiden ook de activiteiten op de dag zelf. “De jongeren staan echt in de lead.”
In januari organiseerden ze een voetbaltoernooi. In februari en mei hielden ze brainstormsessies over de naam van de stichting. Daarnaast was er een community dag met alle interne betrokkenen. Tegen het einde van deze maand gaan ze naar een groot evenement in Amsterdam, georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. ”Bij het evenement in Amsterdam zal ik zeker aanwezig zijn”, zegt de jongere.

Doelen
Het grote doel van de stichting is om zoveel mogelijk jongeren te helpen door middel van rolmodellen en het bieden van kansen. “We willen de jongeren die we nu al begeleiden en degenen die er misschien nog bij komen, helpen bij de moeilijkheden die ze ervaren in hun leven. Of eigenlijk: een pad creëren naar de volgende stap.”
Vandaar de naam “The Next Way.” In de toekomst willen ze werken aan het opbouwen van samenwerkingen met scholen en andere instellingen. Hiervoor zijn ze nu bezig met de eerste kennismakingsgesprekken. Toch willen ze vooral eerst zoveel mogelijk jongeren helpen voordat ze officiële samenwerkingen aangaan.