De buurtkamer in buurthuis De Cobra in Tussen de Vaarten viert deze week haar driejarig bestaan. De buurtkamer is een ontmoetingsplek voor bewoners uit de wijk die behoefte hebben aan contact met anderen. Een aantal van de buurtbewoners die er wekelijks aanwezig zijn, zet zich ook in als vrijwilliger voor het onderhoud van de moestuin van het buurthuis.
De moestuin was oorspronkelijk bedoeld als een activiteit voor kwetsbare 70-plussers, maar is inmiddels uitgegroeid tot een project waarin verschillende vrijwilligers met passie samenwerken. “We streven ernaar om de moestuin het hele jaar groen te houden. Dat is een leuke uitdaging”, vertelt een van de vrijwilligers.
Zo’n twee jaar na oprichting is de oorspronkelijke doelgroep deels afgehaakt, omdat het onderhouden van de tuin voor hen fysiek zwaar te zwaar was. Toch heeft de moestuin een nieuwe dynamiek gekregen, mede dankzij een kleine groep vaste vrijwilligers en enthousiaste helpers vanuit het AZC.
Leren door te doen
De vrijwilligers begonnen zonder specifieke kennis over moestuinieren, maar al doende hebben ze veel geleerd. Door problemen gaandeweg op te lossen, zijn ze steeds handiger geworden in het kweken van groenten en kruiden. Tegelijkertijd brengen de vrijwilligers vanuit het AZC ook waardevolle kennis mee. Een vaste vrijwilliger vertelt: “Een van hen is in haar thuisland opgegroeid op een boerderij met olijfbomen. Dat is kennis die wij goed kunnen gebruiken.”


De groenten die worden geoogst, worden voor een lage prijs verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om nieuwe zaadjes en andere benodigdheden aan te schaffen. “De moestuin is niet winstgevend. Je moet de oogst wel proberen te verkopen, maar met het geld weer nieuwe benodigdheden kopen”, legt dezelfde vrijwilliger uit.
Educatie en gemeenschap
De moestuin heeft een sociale en een educatieve functie. In de tuin staan informatiebordjes die laten zien welke gewassen er op dat moment groeien en welke voedingsvoordelen ze hebben. Daarnaast delen vrijwilligers hun kennis met buurtbewoners. “Er kwam eens een mevrouw die vroeg: ‘Wat is dat?’ Ze wees naar tomaten, die nog groen waren. Toen kon ik haar uitleggen dat tomaten eerst groen zijn voordat ze verder groeien en rood worden”, vertelt een vrijwilliger.

Naast het tuinieren draait de moestuin ook om samenzijn. Vrijwilligers onderhouden de tuin samen, wisselen kennis en ervaringen uit, en nemen regelmatig de tijd om koffie en thee te drinken in de buurtkamer. Vooral tijdens de koude winterdagen zoeken ze de warmte van het buurthuis op. “Zoals vandaag zitten we ook gewoon even samen, dat hoort er ook bij.”
Dank u