Mantelzorgers in Almere positiever over geschiktheid woningen voor dementie

Linda Emad Basalyouss

Mantelzorgers in de gemeente Almere vinden vaker dan gemiddeld dat de woning van hun naaste met dementie geschikt is om in te blijven wonen. Uit de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland en Nivel blijkt dat 65% van de mantelzorgers in Almere de woning geschikt vindt, tegenover 57% landelijk. Dit onderzoek is onderdeel van een breder onderzoek naar de zorg en ondersteuning van mensen met dementie op gemeenteniveau.

In Flevoland wonen naar schatting 13.000 mensen met dementie. In 2040 zal dit aantal naar schatting stijgen tot 21.000 mensen. Door deze sterke toename is het belangrijk dat de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers voldoende is en goed geregeld is. In Flevoland heeft alleen gemeente Almere een eigen rapport. In gemeente Almere voelt 13% van de mantelzorgers zich zeer zwaar of overbelast. Dit is evenveel als in de rest van Nederland.

Tekort aan ontmoetingsplekken

Ondanks de positieve beoordeling van woningen, scoren ontmoetingsplekken in Almere lager dan het landelijke gemiddelde. Slechts 37% van de mantelzorgers vindt dat er voldoende ontmoetingsplekken zijn, terwijl dit landelijk op 48% ligt. Volgens Alzheimer Nederland zijn sociale activiteiten cruciaal voor het welzijn van mensen met dementie en kunnen ze bijdragen aan langer thuis wonen.

Groeiende druk op mantelzorgers

Momenteel leven er ongeveer 300.000 mensen met dementie in Nederland, een aantal dat naar verwachting zal stijgen tot een half miljoen in 2040. Tegelijkertijd neemt het aantal zorgmedewerkers af, waardoor de druk op mantelzorgers toeneemt. In Nederland zorgen naar schatting 800.000 mantelzorgers voor een naaste met dementie.

Gemeenten spelen cruciale rol

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de dementiezorg en -ondersteuning. Denk aan mantelzorgondersteuning, dagactiviteiten, respijtzorg, het bouwen van dementievriendelijke woningen en het ontwikkelen van een dementievriendelijke gemeenschap. Daarom hebben Alzheimer Nederland en Nivel voor het eerst de uitkomsten van de Dementiemonitor op gemeenteniveau onderzocht.

Alzheimer Nederland roept gemeenten op om structureel te investeren in ontmoetingsplekken en activiteiten. Volgens directeur Gerjoke Wilmink zijn deze essentieel om isolement te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

- Advertentie-
Share This Article
Leave a Comment