Honderden luchtfoto’s in boek ‘Almere vanuit de wolken’

Roosanne Middelhuis
By Roosanne Middelhuis

Van de eerste dijk tot aan het Floriade-terrein. In het boek ‘Almere vanuit de Wolken’ zijn honderden luchtfoto’s te zien van de ontwikkeling van Almere. Het twee kilo zware boek werd vandaag overhandigd aan burgemeester Ank Bijleveld.

Michel Langendijk van het Stadsarchief organiseerde in 2020 de tentoonstelling ‘Almere van Boven’. Luchtfoto’s van vroeger die gemaakt waren door luchtfotograaf Bart Hofmeester werden naast foto’s van nu gehangen. Na de terugkerende vraag van bezoekers of er ook een boek van zou komen, besloot Langendijk samen met de eigenaar van de luchtfoto’s, Roel Dijkstra, de handen ineen te slaan.

Collectie van twee miljoen foto’s

Een klein deel van de collectie van twee miljoen negatieven, werd door Dijkstra ingescand en door Langendijk geselecteerd. Een enorm proces, volgens de makers. “In september vorig jaar zijn we nog boven Almere gaan vliegen om oude foto’s vanuit de lucht na te maken maar dan ongeveer 50 jaar later”, zegt Langendijk die vertelt hoe ze krioelend de stad over vlogen met een vliegtuigje. “Met tientallen A4’tjes van de foto’s zat Langendijk de piloot aanwijzingen te geven waar we heen moesten en ik maar blijven schieten”, zegt fotograaf Dijkstra.



De geschiedenis in foto’s

Het boek is volgens Langendijk geen geschiedenisboek maar echt een fotoboek dat een beeld van de stad geeft. “Je ziet hoe die polder droogviel tot de stad die we nu kennen met zo’n 220-duizend inwoners.” Het boek is volgens Michel Langendijk chronologisch opgebouwd en per stadsdeel vastgelegd. “Ik hoop dat mensen hierin gaan bladeren en denken ‘wow, wat is er hier iets bijzonders gebeurd’.”

Pampus een nieuw hoofdstuk

Al in de jaren ’60 legde luchtfotograaf Bart Hofmeester stap voor stap de groei van Almere vast. De collectie met miljoenen foto’s van de luchtfotograaf is door de makers nog maar voor een klein deel doorzocht. Maar een van de oudste foto’s van de stad is wel te zien. “We hebben de foto van de aanleg van de dijk rondom Almere. Die had ik nog nooit ergens gezien”, vertelt Langendijk. Over 50 jaar zal het laatste hoofdstuk een stuk uitgebreider zijn. Dat gaat over Pampus. “Zoals de meeste mensen weten zijn er allerlei plannen voor dit lege stukje Almere. Wie weet wonen daar dan 100-duizend mensen en loopt er een brug naar Amsterdam of misschien wel een mono-rail. We weten niet precies wat, maar daar gaat de grootste verandering plaatsvinden.”

- Advertentie-
Share This Article