Het leek een heel mooi idee: een ontmoetingsplek waar Indiase kennismigranten samen feestdagen kunnen vieren, kunnen mediteren en yoga kunnen beoefenen. De Indiase gemeenschap in Almere groeit en Stichting DAMROO wil voor die mensen een Cultureel Spiritueel Centrum oprichten waar dat kan. Toch lukt het de stichting tot nu toe niet goed om een locatie te vinden.
âNaast een ontmoetingsplek voor Indiase migranten, zou het centrum ook een verrijking zijn voor heel Almere,â stelt de organisatie. Het plan is om authentieke cursussen aan te bieden voor jong en oud, en ook tempeldiensten te organiseren.
Frustrerend proces
Maar het vinden van grond is niet makkelijk. De stichting loopt tegen flinke juridische problemen en complexe procedures aan. âWe voelen ons niet serieus genomen en worden behandeld als commercieel bedrijf,â zegt Amrita Tewari, directeur van DAMROO.
Door wetgeving kan de gemeente geen hulp bieden met het vinden van passende grond. Volgens DAMROO is het proces om een burgerinitiatief in te dienen daardoor âfrustrerend en demotiverend.â
Concurrentie
In 2021 deed de Hoge Raad een verrassende uitspraak, omgedoopt tot het âDidam-arrestâ. De overheid mocht geen grond of gebouwen onderhands aan partijen verkopen als er ook andere gegadigden waren.
Vooral bij gemeenten brak het koude zweet uit. Zij waren gewend om bij gebiedsontwikkelingen een-op-een zaken te doen: als een stichting een goed plan had voor een gebouw, werd die vaak onderhands, dus zonder openbare selectieronde, aan hen verkocht. Nu bleek dat dat niet mocht.
Op basis van het âgelijkheidsbeginselâ is de gemeente verplicht om te kijken naar de financiĂŤle draagkracht naar andere gegadigden voor het verkopen van een locatie. Doet de gemeente dat niet, dan handelt ze onrechtmatig. Dat zou de deur openen voor een flinke schadeclaim.