In Leeghwaterhof wonen senioren zelfstandig én samen: ‘Ik ben minder eenzaam’

Iris van Ree

Iedere dinsdagmiddag schuiven bewoners van het nieuwe wooncomplex Leeghwaterhof in de Waterwijk in Almere Stad aan voor de buurtlunch. Hier wonen senioren zelfstandig en organiseren ze zelf activiteiten. Het idee achter dit wooncomplex is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, terwijl ze zich verbonden voelen met hun buurtgenoten. 

Om dit te stimuleren, worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. De bewoners nemen hierin het voortouw, met ondersteuning van een professional van welzijnsorganisatie De Schoor. Een van deze initiatieven is de wekelijkse buurtlunch op dinsdagmiddag, waarbij niet alleen bewoners van het complex, maar ook andere buurtgenoten welkom zijn.

Zo zit deze dinsdag bewoonster Coby samen aan tafel met haar vriendin Joke. “We woonden eerst in de buurt van elkaar en nu is zij verhuisd naar het Leeghwaterhof. Ik woon nog steeds daar, maar vind het wel leuk om hier te komen”, vertelt Joke. Het project heeft als doel om ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving te laten wonen en contact met oude vrienden te behouden.

Talenten

Sarah, sociaal werker bij De Schoor, ondersteunt de bewoners in hun initiatieven. “Wij helpen bij de organisatie, bijvoorbeeld met het opstellen van een boodschappenlijst. Maar de bewoners doen zelf de boodschappen en regelen de uitvoering.” Tijdens de lunch komt een bewoner binnen met een nieuw idee: een mozaïekmiddag. “En zo gaat dat hier”, zegt Sarah. “Mensen lopen binnen met een idee, en voor je het weet wordt er iets georganiseerd.”

Inmiddels hebben de bewoners al verschillende activiteiten opgezet, zoals een bingoavond, een High tea en een Amsterdamse middag. Ook is er een wekelijkse wandelgroep op zondag ontstaan. Daarnaast organiseerde een van de bewoners een manicuremiddag. “Deze mevrouw heeft jaren in de beautybranche gewerkt. Je ziet dat mensen echt gaan bloeien en hun talenten gaan gebruiken”, zegt Sarah.

Sociale cohesie

De sociale cohesie in het complex is sterk. Bewoners kijken naar elkaar om. Sarah vertelt: “Laatst was bewoonster Ria vergeten dat er een lunch was. Drie bewoners merkten dat meteen op en gingen bij haar aanbellen. Ze was het vergeten, maar kwam alsnog naar beneden. Dat laat zien hoe de sociale controle hier werkt.”

Het complex bestaat uit 56 woningen, zowel voor alleenstaanden als echtparen. Alle woningen zijn levensloopbestendig ontworpen. “Elke woning heeft naast de voordeur een extra deur naar een eigen berging, zodat mensen hun scootmobiel makkelijk kunnen parkeren”, vertelt Hermon Kidane, gebiedsmanager bij De Alliantie. “Dat zie je niet vaak. Dit helpt ouderen om langer zelfstandig te blijven.”

Zelfstandigheid

Buurtbewoner George is met zijn 58 jaar een van de jongste bewoners. Hij ervaart het sociale aspect als een grote meerwaarde. “Ik ben hier minder eenzaam. In mijn oude straat sprak ik mijn buren nauwelijks. Hier is altijd iemand om even een praatje mee te maken.”

Toch blijft zelfstandigheid een belangrijk uitgangspunt. De bewoners wonen hier volledig zelfstandig en regelen hun eigen zorg. Maar er zijn wel volop mogelijkheden om sociale contacten te onderhouden. In de gemeenschappelijke ruimte kunnen bewoners boeken en puzzels lenen, en in de grote binnentuin is er altijd gelegenheid voor een praatje. “Als ik op mijn balkon zit, kan ik gewoon met iedereen kletsen”, zegt George.

De binnentuin
- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
Leave a Comment