Afbeelding: Clipjesfabriek

‘Ik heb maar mbo’: hoe GirlZ Choice mbo-meiden helpt zelfverzekerd hun toekomst in te gaan

Rachel Barten

Mbo-meiden lopen tegen structurele ongelijkheid aan op de arbeidsmarkt: ze worden geconfronteerd met vooroordelen over hun opleiding en gender. Dat vindt Almeerder Marianne Koot en daarom richtte ze het platform GirlZ Choice op om mbo-meiden op een persoonlijke manier te ondersteunen en te stimuleren. Ook de 18-jarige Kayleigh is betrokken bij het platform, maar dan als inspirerende mbo-studente.

GirlZ Choice is een platform voor ambitieuze mbo-meiden. Het biedt hen een plek om ervaringen te delen en vaardigheden te ontwikkelen die helpen bij hun studie en loopbaan. Met steun van onder andere de Soroptimist Club Almere richt de huidige verhalenronde van GirlZ Choice zich specifiek op meiden uit Flevoland, waaronder Almere.

Kayleigh en Marianne

Kayleigh, die een juridische mbo-opleiding volgt aan MBO College Almere Poort, zet zich al een paar jaar in voor jongeren en kansengelijkheid. Binnen GirlZ Choice is ze een storyteller. Ze ervaart zelf hoe het is om als vrouw op het mbo te zitten. “Ik heb nog steeds de drang om te denken: ben ik wel goed genoeg? Moet ik niet nóg harder werken om te komen waar ik wil?” Door haar verhaal te delen hoopt ze andere mbo-meiden te inspireren. “Veel meiden voelen zich onzeker over hun toekomst. Ze denken: ‘Ik heb maar mbo.’ Ik wil laten zien dat je met mbo wél ver kunt komen.”

Het stigma rondom mbo-meiden

Volgens Marianne en Kayleigh zijn er drie grote uitdagingen waar mbo-meiden tegenaan lopen: het stigma rondom mbo-onderwijs, genderongelijkheid en vaak ook discriminatie op basis van culturele of etnische achtergrond.

Ze vertellen dat het mbo in onze maatschappij nog steeds als ‘lager opgeleid’ wordt gezien. “Veel sectoren geven bij stagiairs de voorkeur aan hbo- of wo-studenten. Daarnaast wordt in vacatures om verkeerde redenen naar hbo- of wo-opgeleiden gevraagd.” Volgens Marianne en Kayleigh moet er minder worden beoordeeld op basis van opleidingsrichting en meer op vaardigheden en inzet. “Er zijn verschillende manieren van leren. Sommigen leren beter uit boeken, anderen leren beter in de praktijk. Dat zou geen reden moeten zijn om mbo-studenten minder kansen te geven”, zegt Kayleigh.

Volgens hen staat dit nog los van de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ze stellen dat vrouwen daarnaast te maken hebben met een loonkloof en dat er sectoren zijn waarin (jonge) vrouwen stevig in hun schoenen moeten staan vanwege de mannelijke dominantie. Daarnaast geven ze aan dat mbo’ers met een migratieachtergrond vaak al vanaf de basisschool een niet passend schooladvies krijgen.

Kayleigh herkent deze ongelijkheid uit haar eigen omgeving. “Een klasgenootje van mij is al ruim een half jaar op zoek naar een stage. Net zoals ik past ze in het plaatje van die drie stigma’s. Dat is heftig om te zien, want waarom moet een mbo-student zo lang en hard werken en zoveel stress ervaren om überhaupt een stageplek te kunnen krijgen?”

Zelfvertrouwen is belangrijk

Afbeelding: Clipjesfabriek

Met GirlZ Choice wil Marianne niet alleen bewustwording creëren, maar ook mbo-meiden helpen hun eigen pad te kiezen, zelfvertrouwen op te bouwen en hun kansen te vergroten. “Ik werk al jaren in het mbo en hoor zo vaak: ‘Ja, maar ik heb maar mbo …’ alsof dat iets is om je voor te schamen. Nee, je kunt met mbo een prachtige carrière opbouwen.”

De persoonlijke verhalen van de storytellers worden beschouwd als een krachtig middel om de ‘zelfvertrouwenkloof’ bij mbo-meiden te dichten. Daarnaast biedt GirlZ Choice praktische ondersteuning, zodat meiden vaardigheden ontwikkelen die hen helpen bij hun studie en loopbaan. “We willen dat meiden hun eigen keuzes durven maken en in zichzelf geloven. Daarom delen we verhalen, organiseren we expertmeetings en helpen we meiden met dingen die je niet op school leert, zoals onderhandelen over je salaris”, zegt Marianne.

Een eerste stap naar verandering

Hoewel GirlZ Choice volgens Marianne en Kayleigh een belangrijke eerste stap biedt in het versterken van het zelfvertrouwen en de kansen van mbo-meiden, blijft structurele verandering noodzakelijk. Werkgevers, scholen en beleidsmakers moeten zich bewust worden van de obstakels die deze groep tegenkomt en actief bijdragen aan eerlijke stage- en arbeidskansen. “Je moet GirlZ Choice als een eerste stap zien. We kunnen niet vandaag het hele systeem veranderen, dat duurt jaren. Maar mbo-meiden kunnen misschien wel zelf de handvatten krijgen om hun zelfvertrouwen op te bouwen”, zegt Kayleigh.

Ze ziet een belangrijke rol voor scholen en bedrijven. “Er moet betere samenwerking komen tussen mbo-instellingen en werkgevers. Waarom krijgt een technische mbo-stagiair wél een vergoeding, maar iemand in de zorg of zakelijke dienstverlening vaak niet?”

Ik héb mbo

Ondanks de obstakels blijft GirlZ Choice zich inzetten voor de toekomst van mbo-meiden. Marianne benadrukt dat je soms gewoon iemand nodig hebt om de deur naar de toekomst op een kier te zetten. “Als GirlZ Choice een aantal poortjes voor je kan openen, dan zou dat heel mooi zijn. Dat kan door je verhaal te vertellen, maar ook doordat iemand uit ons netwerk als een sponsor jou introduceert op een plek waar je anders nooit binnen zou komen. Want je loopbaan is een optelsom van keuzes die je zelf maakt. Maar ook van de hulp die je krijgt vanuit je netwerk.”

Ze sluit af met een duidelijke boodschap: “Zeg nooit meer: ‘Ik heb maar mbo.’ Zeg vanaf nu: ‘Ik héb mbo!’ Vertrouw op jezelf, pak je kansen en weet dat je er mag zijn.”

- Advertentie-
Share This Article
Rachel Barten is dataredacteur bij 1Almere
Leave a Comment