Hulpdiensten in Almere halen norm voor aanrijtijden niet: lange wachttijden bij noodgevallen

Rachel Barten

Ambulances, politie en brandweer in Almere kampen met lange aanrijtijden bij noodhulp. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Geen van deze hulpdiensten voldoet aan de norm voor aanrijtijden bij noodgevallen.

Voor de analyse van de aanrijtijden van politie en brandweer gebruikte RTL Nieuws cijfers van de politie zelf en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). De responstijden van de ambulance werden geanalyseerd op basis van gegevens van het RIVM over de periode 2019 tot en met 2023.

Volgens RTL Nieuws hebben alle drie de hulpdiensten te maken met vergelijkbare uitdagingen: een tekort aan personeel en infrastructurele beperkingen. Verkeersremmende maatregelen, zoals drempels en 30 km/uur-zones, vertragen de voertuigen. Ook geografische factoren spelen een rol: in uitgestrekte gebieden en bij obstakels zoals bruggen en spoorwegen duurt het langer om ter plaatse te komen.

Voor de brandweer komt daar nog bij dat veel eenheden werken met vrijwilligers die eerst van huis of werk naar de kazerne moeten rijden. Bij ambulances speelt daarnaast een afname van permanente standplaatsen een rol, waardoor sommige gebieden moeilijker binnen de normtijd te bereiken zijn. Ook heeft de ambulancedienst te maken met een toenemende vraag naar spoedhulp.

Politie en brandweer

De politie streeft ernaar om in 90% van de spoedgevallen binnen 15 minuten ter plaatse te zijn. Almere behoorde in 2024 tot de 307 gemeenten waar deze norm niet werd gehaald. Van de 4.910 spoedritten in dat jaar was de politie in 84,7% van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse. Bij 223 ritten (4,5%) duurde het zelfs langer dan 30 minuten voordat agenten arriveerden.

De brandweer hanteert een maximumnorm van 18 minuten. Volgens RTL Nieuws neemt zowel het aantal spoedritten als het aantal branden waarbij de brandweer later dan 18 minuten arriveert af. In Flevoland was de brandweer in 2024 bij 86,9% van de 1.423 spoedmeldingen binnen de normtijd ter plaatse. Specifieke cijfers voor Almere zijn niet beschikbaar.

Ambulance

Volgens RTL Nieuws moeten Nederlanders steeds langer wachten op een ambulance bij noodgevallen. De norm stelt dat maximaal 5% van de ambulances met de hoogste urgentie langer dan 15 minuten onderweg mag zijn.

In Almere ligt dit percentage net boven de norm: gemiddeld doet 5,4% van de ambulances er langer dan een kwartier over om ter plaatse te zijn. De responstijd verschilt echter per postcode. In de straten met postcode 1329 (Almere Stad) arriveerde de ambulance in 2024 altijd binnen 15 minuten. In postcodegebied 1336 (Almere Buiten) was de ambulance in 21,3% van de noodgevallen later dan de normtijd ter plaatse. Dit gebied kende ook de langste gemiddelde responstijd: 13 minuten en 19 seconden. De kortste gemiddelde responstijd werd gemeten in postcode 1315 (Almere Stad), namelijk 6 minuten en 54 seconden.

- Advertentie-
Share This Article
Rachel Barten is dataredacteur bij 1Almere
Leave a Comment