Voor dag en dauw rijden trekkers met daarachter giertanks vol water over het Floriadeterrein. Voordat de bezoekers om tien uur het terrein op mogen, hebben deze trekkers al uren gereden om het groen water te geven. Op deze manier wordt het gras niet bruin en blijven de planten goed, vertelt dendroloog Jaap Smit van de Almeerse Floriade.
Het water wordt uit het Weerwater gepompt en gaat via de giertanks naar de grasvelden, bomen, struiken en planten die wel tegen een stootje kunnen. Bij de kwetsbare bloemen zit een irrigatiesysteem in de grond. Kleine sproeiertjes zorgen dat ook de bloemenvelden water krijgen. Op lastigere plekken worden verplaatsbare sproeiers met de hand neergezet. Op deze manier moet de Floriade door de warmere dagen geloodst worden.
Naast het besproeien van de planten, is bij de aanleg van de Floriade rekening gehouden met droogte. Zo zijn er bomen geplaatst die oorspronkelijk komen uit gebieden met een landklimaat, vertelt Jaap Smit. “Deze bomen kunnen beter tegen droogte dan een gemiddelde andere boom.” De Esdoorns die geplant zijn gaan het volgens Smit daarom ook goed doen in de woonwijk die later op het Floriadeterrein wordt gebouwd. “In het stedelijk gebied is het ook heter dan in het buitengebied.”
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.