Retail Shoplifting. Woman Stealing In Supermarket. Theft At Shop

Gemeente Almere ziet geen aanleiding voor extra maatregelen tegen winkeldiefstal

Vincent Smit

De gemeente Almere erkent winkeldiefstal als een probleem, maar ziet geen aanleiding voor nieuw beleid of extra maatregelen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de VVD. Volgens het college is de aanpak van winkeldiefstal al opgenomen in de Veiligheidsagenda en moeten ondernemers zelf bijdragen aan preventie.

Volgens het college wordt winkeldiefstal gebiedsgericht aangepakt in samenwerking met politie en toezichthouders. “Door informatiegestuurd te werken brengen wij kwetsbare plekken in beeld en kunnen wij indien nodig op hotspots extra toezicht inzetten,” stelt de gemeente. Toch ligt volgens het college ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de ondernemers zelf.

Supermarktondernemer

Eerder vandaag publiceerde 1Almere een artikel over supermarktondernemer Sabine in het centrum die dagelijks te maken heeft met diefstallen, onder andere door ‘veelplegers uit de opvanglocatie voor Oekraïne vluchtelingen’ aan het Schipperplein.

Onlangs had Sabine een gesprek met de gemeente over beveiliging en niet lang daarna betrapte ze opnieuw een bekende dief in haar winkel. “Hij had net bij een andere zaak gestolen en probeerde hier vier dozen Merci en een fles prosecco mee te nemen.”

De ondernemer gaf aan duizenden euro’s schade te lijden en bekritiseerde het gemeentebeleid. “Waarom moeten wij zelf beveiliging betalen via de BIZ? We zijn al genoeg kwijt aan gestolen goederen en extra personeel,” aldus de ondernemer.

Ondanks de klachten uit de ondernemerswereld, wijst de gemeente op een daling van het aantal geregistreerde winkeldiefstallen in Almere Centrum. In 2024 werden 238 gevallen gemeld, tegenover 330 in 2023. Volgens de gemeente ligt de opsporing en vervolging bij de politie en het Openbaar Ministerie, en is het niet aan de gemeente om hierin stappen te zetten.

Geen steun voor meer gegevensdeling 

Een belangrijk pijnpunt voor ondernemers is het feit dat zij geen persoonsgegevens van winkeldieven ontvangen, waardoor schadevergoedingen via incassobureau’s zoals SODA vaak niet geïnd kunnen worden. De gemeente wijst erop dat dit een landelijke kwestie is en dat zij slechts hun standpunt hierover kunnen kenbaar maken bij landelijke instanties. “Het is niet aan ons als lokale overheid om hier stappen in te nemen.”

- Advertentie-
Share This Article
Hoofdredacteur 1Almere
Leave a Comment