Forse stijging discriminatie en racisme in Almere

Redactie 1Almere

Over heel 2021 zijn in Almere 228 meldingen binnengekomen met betrekking tot racisme en discriminatie. Dat blijkt uit cijfers van Bureau Gelijke Behandeling, een onafhankelijke instelling die zich richt op het voorkomen & bestrijden van discriminatie in Flevoland.

Het Coronalied

Dat is een forse stijging, zegt Marloes Huijsen, directeur van Bureau Gelijke Behandeling. “In 2020 zag je namelijk veel meldingen binnen komen over ‘het Coronalied’. In 2021 gaat het over allemaal individuele meldingen. Als je het vergelijkt met de cijfers van 2019, dus vóór de coronacrisis, is het een forse toename van meldingen; In 2019 ontving het bureau in Almere nog 152 meldingen van racisme of discriminatie, aldus de directeur

Begin februari 2020 bracht radio-dj Lex Gaarthuis van Radio 10 een carnavalslied uit: ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’. Het lied gaat over het coronavirus en is erg kwetsend voor de Chinese Nederlanders en andere mensen met een Oost-Aziatisch uiterlijk. Landelijk komen er 3000 meldingen binnen bij de antidiscriminatiebureaus. Bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland kwamen 98 meldingen binnen in 2020.

Meeste meldingen vanaf de werkvloer

Net als in 2020 werden de meeste meldingen gedaan vanaf de werkvloer. Op de tweede plek stond de wijk of buurt waar melders zelf wonen en als derde het onderwijs. Zorgelijk is wel dat het aantal incidenten deze gevallen in 2021 is verdubbeld.

Ook waren er vijf meldingen van sexuele discriminatie binnen de privésfeer. Volgens directeur Huijsen zijn dat wel unieke meldingen: “want die gaan specifiek over discriminatie van de melder door vrienden of familie. Daar wil je je toch altijd veilig voelen”.

Meldpunt ‘Zie het. Zeg het. Meld het.’

Om discriminatie tegen te gaan start Bureau Gelijke Behandeling Flevoland de campagne ‘Zie het. Zeg het. Meld het.’ Ze hopen zo Flevolanders ervan bewust te maken dat iedereen een melding kan doen. Of ze discriminatie nu zelf meemaken of bij een ander zien gebeuren. Melden kan via www.laatvanjehoren.nu. “Ongelijke behandeling is niet alleen een probleem voor degene die het overkomt en degene die het doet. Het is een probleem van onze samenleving en we hebben elkaar nodig om dit te bestrijden en te voorkomen“, zegt directeur Marloes Huijsen.

- Advertentie-
Share This Article