Flevoland heeft haar eigen schapenras: de Flevolander. Bij Anita Seele in de Schaapskooi in Almere staan ruim 40 van deze bijzondere schapen.
De Flevolander is een zeldzaam huisdierenras met een bedreigde status. In Nederland leven er een kleine 1000 van. Een bijzonder ras dus volgens Seele. “Het is nog een vrij jong schapenras. In de jaren 70 zijn ze met de ontwikkeling begonnen. Het is bedacht in Lelystad, daar zit een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. Vandaar dus de naam Flevolander.”
Bijzonder wol
De Flevolandse schapen zijn een kruising tussen een Frans en een fins schaap. Wat inhoudt dat ze erg vruchtbaar zijn en een enorm mooie vacht hebben. Het bestaat voor de helft uit merino-wol. Een wol dat van hoge kwaliteit is en daar maakt ook de Almeerse Wolunie graag gebruik van, legt Seele uit terwijl ze een bolletje wol de lucht in houdt. “Die is van de Flevolander, het is gekleurd met walnoot en dat zijn de bomen waar we nu onder staan.”
Reuze berenklauw
De Flevolander geeft niet alleen mooi wol, ze zijn volgens Seele ook erg fijn om mee te werken. “Ons doel hier in het Vroege Vogelbos is de begrazing, met name de bestrijding van de reuze berenklauw. In Flevoland maar vooral in Almere is dat een probleem. Maar de schapen zijn er gek op.”
Het zeldzame schaap is nog niet veel in het buitenland te bekennen. Maar staat volgens Seele het liefst op bekend grond in Flevoland. “We hadden laatst een vijfling! Drie daarvan zijn naar een particulier in Oosterwold gegaan. Zo leuk om die beestjes dan toch dichtbij te hebben”, zegt Seele die vertelt dat schaapjes erg lief zijn. “De een is aanhankelijker dan de ander. Maar veel worden er ook erg blij van om bij iemand op het land te staan.”