Flevo Lokaal heeft samen met de Almeerse brouwerij Stijl een lokaal en duurzaam bier ontwikkeld. Zo hebben ze bier gebrouwen met enzymen in plaats van gemoute gerst. Het nieuwe biertje, genaamd ‘BR’, is daardoor duurzamer dan bier met gemout graan.
Flevo Campus is vorig jaar met een nieuwe productlijn begonnen, waar ze voedselproducten maken uit de regio met lokale ingrediënten. Onder de naam Flevo Lokaal zijn al drie producten gemaakt, waaronder het drankje ice-t met ondernemer Sharmila Baidjnath Misier en chutney en aardappel sambal met Jara Earth.
Volledig lokaal bier
Na deze drie producten, besloot Flevo Lokaal samen te werken met Stijl om te onderzoeken hoe ze lokaal bier kunnen brouwen. Daarvoor moest een belangrijke stap in het brouwproces, namelijk het mouten, overgeslagen worden.
Brouwerij Stijl brouwt sinds 2015 allerlei speciaalbieren in Almere. Dit proberen ze zo lokaal en circulair mogelijk te doen. Zo telen ze hun eigen hop, het basisingrediënt voor het brouwen van bier, op het Utopia Eiland. Verder gebruiken ze oud brood van lokale bakkers als ingrediënt voor het bier en recyclen veel van hun restafval.
Alleen voor het gemoute graan waren ze altijd afhankelijk van grote mouterijen buiten de regio of geïmporteerde mout. Samen met biotechnoloog Jorn Baan Hofman, die veel met enzymen werkt voor de brouwerij industrie, zijn ze op zoek gegaan naar een manier hoe ze een biertje zonder gemout graan konden brouwen. Na een tijd experimenteren hebben ze bier gebrouwen met lokale gerst in plaats van gemout graan. Daar is ‘BR’ resultaat van.