De toekomst van zorginstellingen ziet er niet rooskleurig uit, blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG. Volgens de onderzoekers kampen organisaties met veel ZZP’ers met stijgende kosten die mogelijk financieel onhoudbaar worden. “Elke zorgorganisatie met veel ZZP’ers dreigt in de problemen te komen,” heeft directeur Zorg Jeroen Niehuis van KPMG berekend. Volgens PVV en D66 heeft dit ook gevolgen voor Almeerse organisaties.
Die voorspelling komt door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die zorginstellingen verplicht om zzp’ers via detacheringsbureaus in te huren of in loondienst te nemen. Volgens KPMG liggen de kosten voor inhuur via bureaus 40 tot 70 procent hoger dan bij directe inzet van zzp’ers. Dit leidt tot een gemiddelde stijging van 7 procent in loonkosten. Veel zorgorganisaties kunnen dat niet dragen. Volgens PVV en D66 wordt de situatie verergerd door een toekomstige btw-verhoging naar 21 procent.
Faillisement
De partijen vragen zich af of het college zich bewust is van de risico’s die deze ontwikkeling met zich meebrengt. Hierbij wijzen ze op de mogelijke gevolgen voor de continuïteit en kwaliteit van zorg in Almere. Zo stellen de partijen dat het kan betekenen dat er minder zorgaanbod is of zorg van een lagere kwaliteit, of zelfs faillisement van zorginstellingen.
Ook zorgdirecteur Jeroen Niehuis stelt dat de gevolgen van de wetgevingen onderschat kunnen worden. Hij waarschuwt dat sommige instellingen zelfs failliet kunnen gaan, met alle gevolgen van dien voor patiënten en personeel. De vraag blijft hoe Almere zorgkwaliteit en -continuïteit kan waarborgen in een steeds uitdagendere financiële situatie.
Beide partijen benadrukken dat het nooit de bedoeling mag zijn dat zorggeld verdwijnt naar private ondernemingen, zoals detacheringsbureaus, terwijl zorgmedewerkers en patiënten de dupe zijn.
Maatregelen en oproep aan Den Haag
PVV en D66 dringen in schriftelijke vragen aan op maatregelen van het college om de overgang van zzp’ers naar loondienst te vergemakkelijken zonder extra kosten voor de gemeente. Het doel is om de negatieve gevolgen van de Wet DBA terug te draaien.