Expat Varun: ‘Het was levensveranderend om van Manchester naar Almere te verhuizen’

Linda Emad Basalyouss

Varun, een software-engineer uit India, heeft een reis gemaakt vol verandering en avontuur. Na zijn studie werkte hij acht jaar in India, tot een onverwachte kans in het Verenigd Koninkrijk zijn carrière naar een nieuw niveau bracht. “Ik houd van reizen en om nieuwe culturen te ontdekken,” vertelt Varun. Uiteindelijk kwam hij in Almere wonen. In een serie artikelen zoomt 1Almere in op het leven van Almeerse expats. Wie zijn zij en hoe zijn ze in de polder terechtgekomen?

“Toen ik naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde, was er ook de mogelijkheid om naar Schotland en IJsland te gaan en alle nabijgelegen plekken.” Samen met zijn vrouw genoot hij van de nieuwe ervaring, maar een vakantie naar Nederland veranderde alles. “We kwamen hier als toeristen naar Amsterdam en we vonden het allebei heel mooi”, zegt Varun.

De indrukken van Nederland bleven hem bij, en hij hield het in zijn achterhoofd om mogelijk te werken in Nederland. “Ik had uitgezet dat ik beschikbaar was om te werken en toen kreeg ik twee banen aangeboden: eentje in Spanje en de andere in Nederland.” Hij koos voor Nederland, waar hij een positie bij ING Bank accepteerde. De verhuizing naar Nederland bracht uitdagingen met zich mee, vooral door de moeilijke woningmarkt.

“Een vriend van me die al in Nederland woonde vertelde me dat als je een huis aangeboden krijgt, je er gelijk voor moet gaan. Er zal niet zo snel een goedkoper huis te vinden zijn. Neem het huis gewoon nu en denk later na over een beter huis,” herinnert Varun zich. Uiteindelijk vonden hij en zijn vrouw een huis in Almere Poort.

Sinds ik in Almere woon, heb ik nooit racisme ervaren”

“Almere Poort is echt heel mooi en open. Op 15 minuten afstand is er een plek aan het water. In de zomer wandelen we er vaak,” zegt hij met een glimlach. Het verschil met zijn vorige woonplaats, dicht bij het vliegveld van Manchester, is groot. “Het was daar heel druk en er was veel racisme. Het was niet altijd een leuke ervaring en ik voelde me soms niet welkom. Toen ik naar Almere kwam, heb ik nog nooit te maken gehad met racisme. De mensen hier zijn een stuk vriendelijker.”

Varun spreekt met waardering over zijn buren in Nederland: “Onze buren zijn een Nederlandse familie en een Caribische familie. Ze hielpen mij bijvoorbeeld met de stad verkennen en hebben me laten weten wat er allemaal te doen is.”

Beste keuze om naar Almere te komen

Met trots kijkt hij terug op zijn keuze om naar Nederland te komen. “Het was levensveranderend om van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland te verhuizen. Waar we nu wonen, is een fijne omgeving. Het is rustig, vriendelijk, en we voelen ons echt thuis.”

Een ding viel hem wel zwaar. “Ik had een grote vriendencirkel, eigenlijk allemaal collega’s die ook uit India kwamen. We woonden binnen één kilometer van het kantoor. Elke avond hadden we een ontmoeting met elkaar. Eigenlijk hadden we nooit het gevoel dat we uit India weg waren.” Hij vervolgt: “Maar toen ik naar Nederland ging had ik niet zoveel Indiase vrienden. Ik had er maar een, die heb ik gevonden via een Facebook post. Ik plaatste in een groep dat ik nieuwe mensen wilde ontmoeten en toen reageerde er toevallig iemand die ik kende van vroeger.”

Familie in gedachte

Varun koos voor Nederland vanwege de gunstige verblijfsregels: na vijf jaar kan hij een permanente vergunning aanvragen, in tegenstelling tot de 15 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Een Europees paspoort biedt hem vrijheid om te werken en te reizen zonder afhankelijkheid van bedrijven. Tegelijkertijd houdt hij rekening met zijn band met India; met een ‘overseas citizen of India’-status kan hij daar blijven wonen, maar geen land bezitten. “We plannen een paspoort te nemen en daarna te zien hoe ons leven verloopt,” zegt hij.

Ook houden Varun en zijn vrouw rekening met hun familiesituatie bij het plannen van de toekomst. “Mijn vrouw is het enige kind van haar ouders, en ik heb een zus, maar ze woont ver weg van mijn ouders in India,” vertelt Varun. Hoewel ze graag in Nederland willen blijven, overwegen ze terug te keren als hun ouders hen nodig hebben. “Voor nu zijn onze ouders gezond en onafhankelijk. Maar als ze op een dag hulp nodig hebben, denken we erover terug te gaan.”

Tot die tijd genieten Varun en zijn vrouw van hun leven in Nederland. “We willen hier blijven zolang het kan, maar we zullen zien wat de toekomst brengt.”

- Advertentie-
Share This Article
Leave a Comment