Drie Almeerse gezinnen die onderdak hebben gevonden via het project “In Between Places” staan op straat. Hun huurcontract liep afgelopen week af, maar door het woningtekort kunnen ze nergens terecht. Politieke partijen SP, BIJ1 en DENK voeren samen met de huurders actie om aandacht te vragen voor deze situatie.
Twee jaar geleden begon woningcorporatie Dudok met het oprichten van een corporatiehotel genaamd “In Between Places”. Dit initiatief bood een tijdelijke huurwoning aan urgent woningzoekenden voor maximaal twee jaar, in de hoop dat ze binnen die periode zouden doorstromen naar een andere huurwoning.
Nu blijkt, na twee jaar, dat drie gezinnen met kinderen onmogelijk een oplossing kunnen vinden voor de woningcrisis. Hierdoor worden deze gezinnen nu dakloos. De komende maanden lopen meer huurcontracten af, waardoor het aantal dakloze gezinnen zal toenemen.
‘Er is nog geen definitieve oplossing’
Naa Lamiley Keisha is een moeder met twee kinderen die behoort tot de drie gezinnen. Zij deelt haar verhaal op Instagram, om meer aandacht te vragen voor haar situatie. Via het wijkteam is het haar niet gelukt een nieuwe woning te vinden, ook alle opvangcentra in Almere zitten vol.
De woningcoƶperatie weigert een nieuw contract aan te bieden. Ook zou wethouder Julius Lindenbergh weigeren om opvang voor de gezinnen te regelen. Daarom werd er afgelopen week actie gevoerd. Voor de woningen werd er door de gezinnen en politieke partijen gedemonstreerd.
“We willen aandacht vragen voor deze situatie, deze mensen zijn namelijk kansloos voor een nieuwe woning,” zegt Rijk Ravestein, raadslid van de SP. “De huur is opgezegd en er is nog geen definitieve oplossing, vandaar deze actie,” zegt hij.
Er werden kartonnen borden gemaakt met teksten erop zoals: ‘Schaam je Almere!!!’, ‘Hou op met liegen Dudok’ & ‘Waar moeten wij naartoe #wijkteamisspoorloos’. Het wijkteam werd gevraagd om mee actie te voeren, maar er kwam geen reactie zeggen de actievoerders.
Urgentieverklaring
Ondanks dat er vanuit de wethouder en het wijkteam volgens de SP weinig komt zegt Ravestein dat de gezinnen een urgentieverklaring moeten aanvragen. Hiermee kunnen de woningzoekenden voorrang krijgen op een sociale huurwoning.
“Ze kunnen urgentie aanvragen en via die weg de mogelijkheid krijgen om door te stromen,” zegt Ravestein. Voor nu raadt hij aan de gezinnen aan te blijven zitten in de huurwoning. “Wij zijn er achter de schermen mee bezig. We bekijken de situatie van uur tot uur, als er een reden is, zullen wij zeker weer actie voeren,” aldus het raadslid.
Als blijven zitten niet lukt, moeten de bewoners bij familie en/of vrienden een opslag- en slaapplaats regelen. Mocht dit ook niet lukken dan zal het wijkteam gevraagd worden om de bewoners te begeleiden naar maatschappelijke opvang.