Dit is Waterwijk: waar kleine initiatieven een groot verschil maken

Rachel Barten

Met een gemiddeld bouwjaar van 1986 is Waterwijk in Almere Stad een van de oudste wijken van Almere. Inmiddels telt de wijk ruim 7.300 inwoners. Waterwijk heeft een vergrijzende bevolking, maar ook een actieve gemeenschap die zich inzet voor saamhorigheid. Hoewel sommige bewoners vinden dat de verbondenheid minder is dan vroeger, zijn er veel initiatieven die de sociale cohesie stimuleren, vooral op het gebied van zorg, sport, vrijwilligerswerk en inclusie.

Afgelopen week zat 1Almere met een pop-upredactie in ‘Het Huis van de Waterwijk’ op uitnodiging van de Warrior Academy. De volgende pop-upredactie zal plaatsvinden van 17 februari tot en met 20 februari. 1Almere is die week uitgenodigd door ‘Parkhuys Almere’ in Tussen de Vaarten. Ook dan kunnen Almeerders uit de wijk langskomen om hun verhaal te delen.

Ouder dan het stadsbrede gemiddelde

De eerste bewoners van Waterwijk trokken in 1982 in hun woningen. Een van hen was Karin Kunzel. Door een relatief hoog percentage 65-plussers (18,8%) wordt de wijk steeds ouder. Een deel van deze ouderen wonen hier al sinds de jaren ’80 en hebben grote veranderingen meegemaakt.

De panden in Waterwijk zijn grotendeels allemaal gebouwd tussen 1982 en 1990. Hoewel Karin zelf niet meer in Waterwijk woont, vertelde ze dat ze de wijk heeft zien veranderen van een gebied met huizen in een zee van zand naar een levendige woonwijk met scholen, winkels en groenvoorzieningen.

Wooncomplex Leegwaterhof
De Tekencirkel

De ouderen die 1Almere afgelopen week sprak, zijn het erover eens dat de groei van de wijk negatieve gevolgen heeft gehad voor de saamhorigheid. Om dit gevoel terug te krijgen, zijn er verschillende initiatieven gericht op ouderen en sociale cohesie.

Zo kunnen ouderen zelfstandig wonen in het nieuwe wooncomplex ‘Leegwaterhof’, waar ze zich verbonden voelen door een gezamenlijke ruimte en zelfstandig georganiseerde activiteiten. Ook kunnen 50-plussers meerdere keren per week sporten in ‘Het Huis van de Waterwijk’, gevolgd door een gezellig koffiemoment. Daarnaast zorgt ‘De Tekencirkel’, geleid door Shirley van Lier, voor een gezellige en creatieve ochtend.

Verbondenheid moet je creëren

Hoewel Waterwijk in vergelijking met andere wijken een relatief hoog aantal 65-plussers heeft, is de leeftijdssamenstelling redelijk verdeeld. De grootste leeftijdsgroepen zijn inwoners van 25-45 jaar (27,9%) en inwoners van 45-65 jaar (27,2%). Naast de aandacht voor ouderen dragen ook deze groepen bij aan de sociale betrokkenheid in de wijk.

Bewoners zoals Peter Prins zetten zich in voor de gemeenschap door middel van vrijwilligerswerk. Peter deelde met 1Almere hoe vrijwilligerswerk hem heeft geholpen om uit een moeilijke periode te komen en hoe hij nu anderen in de wijk ondersteunt.

Wandelgroep De Witte Stokjes

Daarnaast zijn er initiatieven zoals wandelgroep ‘De Witte Stokjes’. Deze groep organiseert wekelijks wandeltochten voor blinden, slechtzienden en mensen die graag recreatief wandelen, maar daarbij begeleiding nodig hebben. Verder is Waterwijk de enige wijk in Flevoland die zich bezighoudt met het landelijke project ‘Rookvrij Leven voor Iedereen’, dat als doel heeft om stoppen met roken toegankelijker te maken.

- Advertentie-
Share This Article
Rachel Barten is dataredacteur bij 1Almere
Leave a Comment