De gemeente Almere trekt de stekker uit circussen met dieren, wespennesten krijgen een andere plek in plaats van vernietiging en de gemeente gaat onderzoek doen naar hengelsport-vrije zones. Met de nieuwe Nota Dieren 2025 wil de stad spanningen tussen mens en dier beter aanpakken en dierenwelzijn structureel onderdeel maken van gemeentelijk beleid.
Hoewel Almere al jaren beleid heeft op het gebied van dierenwelzijn, was er volgens de gemeente een bredere aanpak nodig om actuele vraagstukken beter aan te pakken. Het beleid uit 2021 richtte zich vooral op het helpen van dieren in nood, terwijl de nieuwe nota dierenwelzijn op een veel breder niveau behandelt. Zo wordt gekeken naar hoe mens en dier beter kunnen samenleven en hoe spanningen tussen beide kunnen worden opgelost.
Wethouder Jesse Luijendijk benadrukt het belang van deze aanpak: “De hoge ambities uit de coalitieakkoorden van 2022 en 2024 zijn nu vastgelegd in een nota en nu voorgelegd voor besluitvorming aan de gemeenteraad. We stellen voor de belangen van dieren in al het gemeentelijk beleid mee te nemen en grote stappen te zetten in het beschermen van hun belangen.”
Evenementen
De nieuwe nota besteedt ook aandacht aan evenementen en hun impact op dieren. Activiteiten zoals de Almere City Run en het Bevrijdingsfestival brengen veel plezier voor bewoners, maar kunnen volgens de gemeente tegelijkertijd hinder veroorzaken voor dieren. Denk aan overlast door harde geluiden, lichteffecten of achtergelaten afval.
Om dit te beperken, neemt de gemeente ecologische effecten nadrukkelijker op in het vergunningsproces en denkt ze actief mee met organisatoren over aanpassingen. Hoewel de Omgevingswet al regels stelt voor beschermde dieren, gaat Almere verder door ook aandacht te besteden aan andere diersoorten die mogelijk worden geraakt door dergelijke evenementen.
Circus
Vanaf 2025 worden circussen waarin dieren worden ingezet niet meer toegelaten in Almere. Luijendijk: “Niet langer moet economisch gewin of het vermaak wat dieren kunnen hebben voor de mens leidend zijn, maar de intrinsieke waarde van het dier zelf. Dat wil zeggen: als gemeente zien we dieren niet langer als gebruiksvoorwerpen of “ongedierte” als ze ons even niet uitkomen. Ieder dier heeft waarde van zichzelf“
Wilde dieren
Naast huisdieren besteedt de nieuwe nota veel aandacht aan het beschermen van leefgebieden van wilde dieren. De gemeente wil ecoducten en andere verbindende maatregelen realiseren om natuurgebieden toegankelijker en veiliger te maken voor dieren. Ook wordt bij nieuwe projecten, zoals woonwijken en infrastructuur, rekening gehouden met dieren door bijvoorbeeld vleermuisvriendelijke verlichting te installeren en afrasteringen langs wegen te plaatsen.
De nieuwe nota stelt duidelijke grenzen aan het gebruik van afschot bij faunabeheer. Het doden van dieren is alleen toegestaan om een gewond dier uit zijn lijden te verlossen, zoals een ree na een ernstige aanrijding waarbij herstel niet mogelijk is. Afschot voor populatiebeheer of schadebestrijding, zoals het voorkomen van vraat aan gewassen, wordt door de gemeente niet wenselijk geacht. Almere kiest voor diervriendelijke alternatieven en zet in op een respectvolle omgang met wilde dieren.
Voor sportvissers is de nota geen goed nieuws. De gemeente wil onderzoek doen naar hengelsportvrije zones rond natuurgebieden. Ook komen er geen nieuwe hengelfaciliteiten in de openbare ruimte. Daarnaast blijft het beheer en onderhoud van oevers ongewijzigd, waardoor deze niet specifiek worden aangepast voor hengelsport.
Steun voor minima met huisdieren
Ook het welzijn van huisdieren blijft een speerpunt in het beleid. Het bestaande initiatief ‘Het Almeers Pootje’, dat minima helpt bij dierenartskosten, wordt voortgezet. Verder zet de gemeente in op het voorkomen van zwerfdieren door voorlichting over inpulsaankopen bij dierenwinkels.
Overlast
De nieuwe nota benadrukt dat ingrijpen bij overlast van dieren alleen plaatsvindt bij zwaarwegende redenen, zoals risico’s voor de gezondheid of veiligheid van mensen. Dit gebeurt altijd met aandacht voor dierenwelzijn, zoals het verplaatsen van een wespennest naar een bosrijke omgeving in plaats van chemische bestrijding.
Ook ligt er een rol voor de Almeerders zelf, zo denkt de gemeente: “Een aanpassing in het gedrag of de omgeving van de mens zorgt er namelijk ook vaak voor dat de ervaren overlast afneemt. Zoals het opruimen van gevallen sierfruit zodat er minder wespen op af komen, het plaatsen van horren bij ramen of het voorkomen dat vogels op bepaalde plekken nestelen. Dat we bij tijdelijke of beperkte schade niet verder ingrijpen, komt omdat dieren ook in onze stad horen en zorgen voor een gezonde balans in ons ecosysteem, wat overlast juist weer vermindert. Denk aan egels die slakken eten en vogels die eikenprocessierupsen eten.”
De nota wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad van Almere.
Geweldige plannen. Complimenten voor de initiatiefnemers