DENK-raadslid Hassan Buyatui kan vervolgd worden voor vervalsen e-mail

Redactie 1Almere

DENK-raadslid Hassan Buyatui heeft bewust informatie vervalst om zijn gelijk te halen. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat met waarnemend burgemeester Ank Bijleveld die hem ter verantwoording riep. In het debat ging het om de vraag of er door de gemeente wel of niet een geheim onderzoek is gedaan naar moskeeën. Met een e-mail wilde het raadslid de burgemeester bewijzen dat er wel sprake was van een onderzoek. Echter had hij zelf de e-mail bewerkt en de afzender en geadresseerden erin geplakt. Op basis van de vervalste mail vroeg het raadslid een debat aan met de burgemeester. De gemeenteraad is zo verbolgen over deze aanpassingen dat ze juridische stappen wil onderzoeken

“Als je een stuk vervalst en je doet dat met het oogmerk om dat als bewijs te laten dienen, dan pleeg je valsheid in geschrift. Daar kan de gemeente zeker aangifte over doen.” Dat zegt Marianne Bloos, advocaat bij gerenommeerd advocatenkantoor Houthoff. Volgens haar is de actie van Buyatui in strijd met de wet. “Naast valsheid in geschrift, kan hier ook sprake zijn van smaad en belediging.” De gemeente en vooral oud-burgemeester Weerwind kunnen hier ook aangifte van doen stelt de advocaat.  

Strafbaar 

De gemeenteraad heeft gisteren een motie van afkeuring aangenomen tegen het DENK-raadslid Hassan Buyatui. Ook heeft de raad heeft het Presidium in de motie de opdracht gegeven om te onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn tegen Buyatui. Advocaat Bloos van advocatenkantoor Houthoff bevestigd dat er serieuze straffen staan op dit soort overtredingen. Valsheid in geschrift is namelijk een misdrijf en hierop staat een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van maximaal 90.000 euro. Ook het gebruik van een vervalst document, wetende dat het vervalst is, is een strafbaar feit.

Vertrouwen geschaad 

“De motie van afkeuring die is aangenomen door de gemeenteraad betekent formeel niet zoveel”, zegt John Bijl van het Periklesinstituut uit. Het Periklesinstituut begeleidt gemeenteraden e politici. “De motie van afkeuring houdt in dat de gemeenteraad het gedrag van het raadslid niet goedkeurt. Het vertrouwen van de raad in hem zal een kras kunnen hebben opgelopen.” 

Waar gaat het over?  
Op 18 november plaatste Buyatui op zijn twitteraccount een screenshot. Te zien is een mail van 7 juni 2019, waarvan een gedeelte is zwartgelakt, omdat er informatie staat die niet openbaar mag worden. De mail is ondertekend met Franc. (Red: de voornaam van voormalig burgemeester Franc Weerwind) In de mail staat een uitnodiging om in Almere te komen praten over eerder onderzoek van het bureau NTA. Dat bureau deed de afgelopen zes jaar in meerdere gemeenten deels heimelijk onderzoek naar onder meer moslimextremisme. Voor Buyatui is dit een aanwijzing dat er ook in Almere onderzoek door het bureau is gedaan, getuige het onderwerp van de mail: "onderzoek NTA". 
 
Wat is er nu onjuist? 
Drie dagen later tweet Hassan Buyatui opnieuw over dit document. Hij heeft de drie jaar oude mail inmiddels in een eigen vormgeving gegoten. Daarbij heeft hij ook een emailadressering toegevoegd, die in het feitelijke document is zwartgelakt. Buyatui neemt aan dat de mail door Franc Weerwind moet zijn verstuurd. In de afbeelding laat hij zien: Van: franc.weerwind@almere.nl. Ook voegt hij de adressen toe aan wie de mail volgens hem gericht zou zijn: Aan: <..@noordoostpolder.nl>; <..@noordoostpolder.nl>; <..@dronten.nl>;<..@lelystad.nl>; <..@urk.nl>; <..@zeewolde.nl>
 

Maar volgens waarnemend burgemeester Ank Bijleveld is dit een grove fout van Buyatui. De mail zou helemaal niet gericht zijn aan Flevolandse burgemeesters, maar aan anderen. Bijleveld heeft de bewerkte e-mail naast het originele gelegd en ontdekte zo de vervalsingen. Ook zou het account waarmee de mail verstuurd werd niet van Franc Weerwind zelf zijn. Bijleveld reageerde ontstemd op deze manier van handelen: “Het is heel kwalijk wat het raadslid doet. Hij kan niet zomaar foute informatie naar buiten brengen en zo een eigen werkelijkheid creëren.”

De andere partijen in de raad spraken daarop eveneens hun ontzetting uit over de tweet met onjuiste informatie van Buyatui. Martine van Bemmel van D66: “U hebt de raad ten schande gemaakt. Ik vind het echt niet kunnen.” Ze vroeg zich hardop af of het toevoegen van informatie wellicht ook strafbaar is. GroenLinks-raadslid Jaap Steenkamer vond dat Buyatui afbreuk had gedaan aan het vertrouwen in de stad.  

- Advertentie-
Share This Article