ChristenUnie en SP willen betere begeleiding na schuldhulptrajecten

Marisa Gubbels

De Christenunie en SP in Almere willen betere nazorg na schuldhulptrajecten. Ook willen ze daar vrijwilligersorganisaties bij betrekken. Op die manier willen de partijen voorkomen dat mensen opnieuw in financiële problemen terechtkomen. De partijen hebben samen een motie ingediend.

In de motie wordt voorgesteld om vrijwilligersorganisaties, zoals Schuldhulpmaatje of Humanitas, een rol te geven in de nazorg na een schuldhulptraject. Deze organisaties hebben volgens de indieners al bewezen goede en duurzame resultaten te boeken in samenwerking met mensen met schulden.

Laagdrempelig

Het is makkelijk om schulden te maken, volgens de indieners van de motie, door de opkomst van Buy Now Pay Later constructies. Toch blijkt het lastig om langdurig uit de schulden te blijven. “We zijn heel blij met wat de gemeente al doet, maar als je eenmaal in die schuldenproblematiek zit, is het heel lastig om daaruit te komen,” zegt Hans van Dijk van Christenunie, mede-indiener van de motie. “Met een gesprek ben je er niet.” Daarom is goede nazorg nodig en dat kunnen de organisaties geven, vinden de indieners.

De betrokken vrijwilligersorganisaties zouden verder laagdrempeliger zijn en makkelijker te bereiken voor mensen met schulden. “Mensen hebben een bepaalde angst en we hopen dat mensen die angst durven te overwinnen,” zegt Van Dijk. “Dat is makkelijker als organisaties zo laagdrempelig mogelijk zijn. We hebben heel veel organisaties die helpen, zoals de kerk, of vrijwilligers. Betrek die organisaties ook.” 

De gemeenteraad heeft eerder met een meerderheid aan het college gevraagd om de termijn van de BKR-registratie na een schuldhulptraject te verkorten van vijf jaar naar zes maanden.

- Advertentie-
Share This Article
Leave a Comment