Nancy Peper-Kasan

Buurtkamer De Cobra is al drie jaar een ontmoetingsplek: ‘Ik vind het heel mooi dat mensen hier vrienden maken’

Rachel Barten

De buurtkamer in buurthuis De Cobra in Tussen de Vaarten bestaat deze week drie jaar. Nancy Peper-Kasan van de Schoor is coördinator van de buurtkamer en ouderenwerker. De buurtkamer is een ontmoetingsplek voor bewoners uit de wijk die behoefte hebben aan contact met anderen. Nancy heeft de buurtkamer zien uitgroeien van een klein clubje in de hal van het buurthuis tot een volle woonkamer vol buurtbewoners die op zoek zijn naar verbondenheid.

Toen corona net voorbij was, konden activiteiten weer langzaam op gang komen. Dit was ook het moment waarop de buurtkamer ontstond. “We zijn drie jaar geleden begonnen. Het buurtcentrum was eigenlijk een beetje slapend, maar de timing om te starten was heel goed. Veel activiteiten waren gestopt, mede door corona, maar we merkten dat er echt behoefte was aan ontmoeting,” vertelt Nancy.

De buurtkamer

Verbondenheid in de wijk

De buurtkamer groeide al snel, en door de jaren heen is de vaste groep steeds groter geworden. “In het begin was het echt één groep, maar op een gegeven moment zijn er subgroepjes ontstaan. Je ziet dat mensen met dezelfde interesses elkaar vinden en naar elkaar toe trekken.”

Nancy ziet de buurtkamer ook als een middel voor een breder doel: contact en verbondenheid in de wijk. “Er worden hier lijntjes gelegd die buurtbewoners helpen om met elkaar in contact te komen.” Sommige buurtbewoners spreken zelfs buiten de buurtkamer met elkaar af. Ze gaan bijvoorbeeld samen naar de markt of ondernemen andere activiteiten. “Ik vind het heel mooi dat mensen hier vrienden maken,” vertelt Nancy.

Ze benadrukt dat de buurtkamer niet alleen voor senioren is, maar voor iedereen die behoefte heeft om aan te schuiven. Zo zijn er ook veel vrijwilligers vanuit het AZC. Volgens Nancy is dit een win-winsituatie. “Ze voelen zich nuttig, omdat ze echt iets kunnen bijdragen aan de maatschappij. Daarnaast zitten ze niet alleen maar in het AZC, en kunnen wij hun hulp goed gebruiken.” Naast vrijwilligerswerk komen ze ook naar de buurtkamer om koffie te drinken of schuiven ze aan bij de wekelijkse lunch en andere activiteiten. “Het is ook heel fijn voor hen om de taal te leren.”

Van schilderijen tot een iftar

Naast de lunch worden er nog meer activiteiten georganiseerd. Er zijn vaste activiteiten die vanuit De Schoor worden georganiseerd, zoals met Kerst, Pasen of zelfs Nationale Pannenkoekendag. Daarnaast kunnen buurtbewoners zelf ideeën aandragen voor activiteiten.

Zo kwamen bewoners met het idee om schilderijen te maken om de buurtkamer op te fleuren. Ook bedachten een paar vrijwilligers van het AZC om in maart een iftar te organiseren. “We laten het aanbod vooral uit de wijk komen, maar soms signaleren we ook bepaalde behoeften. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een aantal mensen die met rouw te maken hadden. Toen hebben we een specialist uitgenodigd,” vertelt Nancy.

Geen gebrek aan knuffels

Het vaste clubje buurtbewoners dat naar de buurtkamer komt, is erg enthousiast over de ruimte en wat deze met zich meebrengt. “Ik heb mezelf hier leren kennen. Voor het eerst heb ik het gevoel dat mensen mij zien en horen,” vertelt een van de buurtbewoners.

Maar de voornaamste reden dat ze er komen, is de gezelligheid. “Het contact vind ik heel belangrijk. Ik heb nog nooit zoveel knuffels gekregen sinds ik hier kom,” voegt ze lachend toe.

Het is duidelijk dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Dezelfde bewoner vertelt: “Ik voel me hier gewoon heel erg welkom. Als je een tijdje niet bent geweest, is iedereen heel blij dat je er weer bent.”

- Advertentie-
Share This Article
Rachel Barten is dataredacteur bij 1Almere
1 Comment