Met Oud en Nieuw in aantocht zijn Almeerders al volop vuurwerk aan het inslaan. Maar naast het feestelijke geknal, groeit ook het probleem van illegaal vuurwerk in de stad. Hoe gaat Almere hiermee om? In de nieuwste aflevering van ‘Coffee-to-go met Hein van der Loo’ spreekt journalist Linda Emad Basalyouss met de burgemeester Hein van der Loo over deze uitdaging en de maatregelen die de gemeente neemt om de veiligheid te waarborgen.
De burgemeester zit sinds kort in een landelijke taskforce tegen explosies en wil nieuwe maatregelen doorvoeren. “Helaas wordt het alleen maar erger. We moeten dit oplossen.”
Strenger beleid
Een van de maatregelen die hij voorstelt, is een strenger beleid rondom illegaal vuurwerk. “We moeten dit niet langer vuurwerk noemen, maar wapens en munitie. Daarmee valt het onder een andere wet en wordt het bezit en gebruik ervan zwaarder strafbaar”, legt hij uit. Boven het hoofd van mensen die een zelfgemaakt vuurwerkexplosief maken en die laten ontploffen, hangt op dit moment al een gevangenisstraf van maximaal twaalf tot levenslang, afhankelijk van de schade die te verwachten of gemaakt is.
Tijdens oudjaarsnacht gebeurt het weleens dat er geweld wordt gebruikt of explosieven worden gebruikt richting hulpverleners. Dat is ook in Almere zo, vertelt de burgemeester. “Er zijn jammer genoeg altijd zo rond de jaarwisseling een paar mensen die het dan ineens gemunt hebben op politie, ambulancepersoneel en brandweermensen”, zegt hij. “Jammer genoeg moeten zij daarom een vuurwerkbril op en oordoppen tegen het vuurwerk.”
Hoewel er in Almere specifieke vuurwerkvrije zones zijn, zoals bij maneges, natuurgebieden en zorginstellingen, blijft het moeilijk om exact te voorspellen waar problemen zullen ontstaan, vertelt de burgemeester. “Soms is het hier, dan weer daar.”
Bekijk hier de nieuwste aflevering van Coffee-to-go.
‘Veilig feest’
Over het algemeen vindt de burgemeester dat oud en nieuw in Almere redelijk rustig verloopt. “In Almere vieren we Oud en Nieuw over het algemeen op een leuke manier”, zegt hij. “Maar uiteindelijk ligt het aan ons allemaal om er een veilig feest van te maken.”
Het belangrijkst vindt de burgemeester dat Almeerders er een “mooi feest” van maken. “Steek vuurwerk af, maar nooit in de richting van mensen of dieren. Dat is levensgevaarlijk”, vertelt hij.
Bescherming BOA’s
Ook op andere momenten dan de jaarwisseling worden hulpverleners soms onderworpen aan geweld. De burgemeester noemt een specifiek incident waarbij een BOA opzettelijk werd aangereden. “Het was een schokkende gebeurtenis, maar het heeft ook gezorgd voor meer verbondenheid binnen het team van BOA’s en met de politie. Verdachten worden aangepakt en krijgen de straf die ze verdienen. Onze mensen zijn goed getraind en waar iets gebeurt, grijpen ze meteen in. Verdachten worden aangehouden en gestraft.”
Om de positie van BOA’s te versterken, worden flexcontracten omgezet naar vaste dienstverbanden. “Dit zorgt ervoor dat ze zich nog meer onderdeel voelen van onze organisatie”, aldus de burgemeester. “Veiligheid stond altijd al voorop, maar we zijn blij met deze stap, zowel voor de BOA’s als voor de gemeente.”