Brouwerij Stijl maakt al tien jaar Almeers bier:’Het is een uit de hand gelopen hobby’

Iris van Ree
By Iris van Ree

Bier met gele bieten, een vleugje anijs of zelfs paarse wortel? Bij Brouwerij Stijl draaien Anneke en Raymond Geraads hun hand niet om voor de meest bizarre bierexperimenten. Wat ooit begon als hobby in een schuurtje in hun achtertuin, is uitgegroeid tot een familiebedrijf waarvan de bieren nu zowel binnen als buiten Almere te vinden zijn.

Anneke en Raymond Geraads leerden elkaar kennen op een forum over Amerika. “We zijn beide gefascineerd door de natuurparken en manier van leven in de Verenigde Staten en Canada.” Ze kenden elkaar nog niet zo lang toen ze voor drie maanden naar het noordwesten van Amerika vertrokken.

In de jaren daarna maakten ze diverse reizen door de VS. Met de groeiende interesse voor bier werden steeds meer brouwerijen bezocht. Van Cigar City in Florida tot The Answer in Virginia, de open en creatieve sfeer van het Amerikaanse brouwlandschap inspireerde hen om met bier te experimenteren. “Niks is te gek.”

In de Verenigde Staten zagen ze hoe brouwtradities werden losgelaten, met experimentele en gedurfde smaakcombinaties. De brouwerijen hebben allemaal een eigen verhaal, vaak verweven met hun lokale gemeenschap. “Daarom vinden we Almere, in dat opzicht, heel erg op Amerika lijken. Een plek waar je niet gebonden bent aan tradities en dus vrij kunt experimenteren.”

Hobbybrouwen

Raymond was altijd al gepassioneerd door bier, en ze gingen regelmatig met vrienden naar Belgische abdijen. Met Anneke als niet-bierdrinker, als BOB, reden ze door België om de beste brouwerijen, bierwinkels en biercafés te ontdekken.

Na de uitstapjes naar België en inspiratie uit Amerika waagden Anneke en Raymond zich aan het zelf brouwen van bier. Ze plantten gagel, een kruid dat al jarenlang wordt gebruikt in bier, in hun tuin. Hier ontstonden de eerste experimenten met brandnetels en paardenbloemen, maar niet zonder obstakels. Flessen die ontploffen of gistemmers die overstromen, leerden hen het belang van nauwkeurige metingen.

Schuurtjes

In 2014, na een ontmoeting met hun nieuwe buurman Robin, ontstond het idee voor een commerciële brouwerij. Robin was een accountmanager, een echte enthousiaste prater en verkoper. “Na wat beraadslaging en een beetje onderzoek begonnen we een proces om midden in onze Almeerse woonwijk een commerciële brouwerij te starten vanuit twee schuurtjes in de achtertuin.”

anneke, Robin en Raymond bij de KVK

De naam ‘Stijl’ werd gekozen om hun creatieve en experimentele benadering van bier te benadrukken: “Vanuit de basis, een bierstijl, gebrouwen bier met een twist.” Anneke ontwierp een Amerikaans geïnspireerd logo, en Brouwerij Stijl was geboren. Al snel werden de schuurtjes in de tuinen te klein voor de productie, en huurden ze grotere brouwerijen om hun bieren op grotere schaal te brouwen.

Experimenteren

Anneke en Raymond willen speciaalbieren maken met unieke en gedurfde combinaties, zoals bier met paarse wortel. “Dan denk je misschien: ‘Waarom zou je in godsnaam groente in bier stoppen?’ Maar het bier krijgt door de paarse wortel een mooie roze kleur en een hele fruitige smaak. Dat zijn combinaties waar je niet op zou komen als je heel erg vastzit in die traditionele hoek.”

Hoewel sommige combinaties commercieel misschien niet altijd succesvol zijn, vindt het stel voldoening in het creatieve proces. Voor hen draait het niet alleen om de winst, maar om het plezier en de passie van het creëren van iets unieks. Anneke ontwerpt de labels en vertelt het verhaal achter elk bier. Raymond, aan de andere kant, stort zich op de technische kant van het brouwen, waarbij hij recepten ontwikkelt en de productie overziet.

Familiebedrijf

Voor Anneke en Raymond is de brouwerij echt een familiebedrijf en kropen hun zonen toen ze klein waren door de bierbrouwerijen. “Onze oudste zoon weet alles over bier. Hij is inmiddels tien jaar en op het Utopia Eiland, waar onze hoptuin is, noemen ze hem de ‘hopprofessor’. Hij is ook geïnteresseerd in het commerciële aspect. Hij telt na een evenement het geld in de kas.”

Brouwerij Stijl is onlangs genomineerd voor ‘Onderneming van het jaar 2024-2025‘. In totaal maken negen bedrijven maken kans op de titel. Brouwerij Stijl is genomineerd in de categorie kleine bedrijven. Zowel inwoners van Almere als daarbuiten kunnen tot woensdag 6 november hun stem uitbrengen op een onderneming.

- Advertentie-
Share This Article
Redacteur 1Almere
Leave a Comment