Dat de oude houten constructie van een kerkdak ergens in de grond van Almere Pampus zou liggen was al bekend. Waar dat precies was, bleef lange tijd een groot mysterie. Tot maritiem archeoloog Yftinus van Popta met zijn grondboor op zoek ging. En hij boorde raak.
De vondst bestaat uit een bouwpakket van minstens tachtig balken, die samen een kap vormen van ongeveer 9 bij 22 meter. De balken zijn waarschijnlijk in de vijftiende eeuw als scheepslading vervoerd, maar van boord gevallen of met schip en al vergaan. Vermoedelijk was het op dat moment over het water onderweg naar het Friese Franeker.
In wat nu Almere Pampus is zijn in de jaren tachtig op één kavel de resten van tenminste drie scheepswrakken gevonden, evenals de onderdelen van de laatmiddeleeuwse kerkkap. Toen de balken werden gevonden werden ze ergens anders herbegraven. Een bewuste keuze vertelt van Popta: “Als je het naar boven haalt dan gaat het uitdrogen, en dan moet je er iets mee doen. Maar conserveren is heel duur.” De exacte locatie van de herbegraving is alleen niet goed bewaard gebleven.
Vermoeden
Op basis van oude luchtfoto’s, overzichtstekeningen en beschrijvingen van de toenmalige archeologen kreeg hij een vermoeden waar de herbegraven kerkkap zou moeten liggen. Daar werd een booronderzoek uitgevoerd. Toen werd er al snel op plastic en hout gestuit, precies zoals verwacht, want op oude foto’s was te zien dat de kerkkap was afgedekt met landbouwplastic.
Bijzonder
Het is uniek om een houten kerkkap als scheepslading in zijn geheel terug te vinden. Van Popta: “Als de balken in goede staat zijn zou je het bij wijze van spreken nu nog in elkaar kunnen zetten zoals toen de bedoeling was en dat is heel bijzonder.” De gemeente laat aanvullend onderzoek doen om de precieze datering van het hout te kunnen bepalen en meer duidelijkheid te krijgen over het schip waarmee het vervoerd werd.
Verplicht
Aanleiding voor het archeologisch onderzoek is het voornemen van de gemeente om woningen te bouwen in Almere Pampus. Het is wettelijk verplicht om voor de bouwwerkzaamheden archeologisch onderzoek te laten doen.
Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.